Gemeente Alkmaar


Dit is een gezamenlijk persbericht van de regio Noord-Holland Noord.

Alkmaar, 20 april 2011

Leerlingen doen werkervaring op bij gemeentelijke projecten

Er komen steeds meer aanvragen van gemeenten uit de regio Noord-Holland Noord voor bouwtechnische projecten waar geen budget voor is. Terwijl uitvoering dringend nodig is. Deze projecten komen in aanmerking voor de zogeheten 'maatschappelijke projecten'. Hierbij worden leerlingen van het opleidingsbedrijf ESPEQ uit Heerhugowaard ingezet. Een unieke kans voor de leerling-timmermannen, -schilders en -tegelzetters om meer werkervaring op te doen.

Onder begeleiding van leermeester Rik Bol van Bol Schildersbedrijf, geven zeven leerlingen van het opleidingsbedrijf ESPEQ uit Heerhugowaard de historische muziekschool in Haarlem een facelift. Een prachtige uitdaging voor de vaklieden in opleiding, die met dit project in de praktijk ervaring opdoen. Er is genoeg te doen voor de leerlingen omdat er vanwege geldgebrek weinig aan onderhoud gedaan is. Dit soort grote projecten zijn zeer welkom voor de leerlingen van ESPEQ. Leerling-schilder Justin Böhner (17 jaar): "Met dit project heb ik onder andere geleerd om deurposten te verven en om wanden te spuiten. Naast de diversiteit aan schilderwerkzaamheden wat mijn passie is, is het werken met leeftijdsgenoten aan zo'n project hartstikke leuk.'

Opbaarhuisje Schoorl
De renovatie van het opbaarhuisje in Schoorl is nog zo'n veelzijdig maatschappelijk project. Twee leerling-metselaars en twee leerling-timmermannen leggen op dit moment de laatste hand aan de renovatie van het opbaarhuisje in Schoorl dat dateert uit 1872. Leermeester Ron Metselaar ervaart veel plezier van de maatschappelijke projecten. "Ik vind het na ruim 16 jaar leermeesterschap nog steeds een uitdaging om jongeren te begeleiden in de praktijk. Het houdt je zelf ook bij de les en daar komt bij dat het werk zeer afwisselend is." Dat het opbaarhuisje in Schoorl nog een stuk historische ambiance met zich meebrengt, geeft nog een extra dimensie aan de werkzaamheden.

Nicolaas Beetsschool
Ook in Alkmaar zijn jongeren actief aan de slag geweest. Vorig jaar is het schoolplein van Bello onder handen genomen en afgelopen maanden was de Nicolaas Beetsschool aan de beurt, welke opgeknapt is door leerlingen van het SPG. Zij zitten in een leerlingenploeg die wordt ingezet bij de maatschappelijke projecten totdat zij een leerbedrijf hebben gevonden. Leermeester Sjon Buisman is evenals de school zelf erg tevreden over het resultaat. Een groot gedeelte van het schoolplein is opnieuw bestraat: een looppad, voetbalveld, hinkelbaan en een schaakbord. Ook zijn er tweetal boombanken geplaatst door het SPG die gemaakt zijn door leerlingen van het ESPEQ.

Aanmelden voor maatschappelijk project?
De maatschappelijke projecten zoals hier beschreven, worden geïnitieerd vanuit de gemeente Alkmaar met ondersteuning van stichting Talent voor Techniek. Kent u ook een project met een maatschappelijk karakter dat gedaan moet worden maar waarvoor onvoldoende budget beschikbaar is? En vindt u het belangrijk dat deze leerlingen hun vak verstaan? Meld uw project dan aan via Stichting Talent voor Techniek. Email: info@talentvoortechniek.nl

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal:
Krijn Rijke, directeur van Stichting Talent voor Techniek, telefoon: (06) 512 809 84 of perstelefoon gemeente Alkmaar, telefoon: (072) 548 95 55.
-----------------------


---- --