Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 april 2011

Vanaf 2012 meer supermarkten op zondag open

Gemeente Alkmaar wil supermarkten de mogelijkheid geven om op zondag open te gaan. Supermarkten kunnen dan zelf kiezen of ze van deze mogelijkheid gebruikmaken. Volgens landelijke richtlijnen is gemeente Alkmaar een toeristische gemeente. Vanwege een wijziging van de winkeltijdenwet, heeft Alkmaar als toeristisch gebied de mogelijkheid om meer koopzondagen aan te wijzen.

De mogelijkheid om te kiezen voor zondagopenstelling, geldt alleen voor de levensmiddelenbranche. Ondernemend Alkmaar en de winkeliers uit het centrum hebben aangegeven dat zij de huidige 18 koopzondagen per jaar voldoende vinden.

Huidige zondagopenstelling
Momenteel hebben zes supermarkten in Alkmaar een avondwinkelontheffing voor zondagen. Dat is het maximale aantal volgens de wet. De ontheffing houdt in dat die supermarkten op zondag van 16:00 uur tot 22:00 uur geopend mogen zijn. Om concurrentievoordeel tegen te gaan en om te voorzien in behoeften van supermarkten en de consument, wil gemeente Alkmaar de verordening aanpassen.

Levensmiddelenbranche
De verordening die winkels de mogelijkheid geeft om op zondag open te gaan voor publiek, kan binnen een gemeente gespecificeerd worden naar branches. Momenteel is er alleen in de levensmiddelenbranche behoefte is aan zondagopenstelling. Daarom wil Alkmaar, net zoals de gemeente Deventer, alleen deze branche hiervoor specificeren.

Keuzemodel
De gemeenteraad krijgt een keuze voorgelegd voor openingstijden tijdens de zondagopenstelling. De opties zijn van 12.00 tot 18.00 uur of van 12.00 tot 20.00 uur. Wanneer de raad een keuze heeft gemaakt, wordt de conceptverordening naar verwachting in juni ter inzage gelegd. Vervolgens krijgt iedereen zes weken de mogelijkheid om bezwaar en beroep aan te tekenen.