Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 20 april 2011

Uitkomsten Vrijetijdsmonitor 2010: meer vrijwilligers, grotere sportdeelname en toegenomen waardering voor evenementen

Er zijn steeds meer Amersfoorters actief als vrijwilliger. Amersfoorters hebben meer waardering voor de evenementen in de stad en kennen het aanbod steeds beter. Het beoefenen van sport gaat lang niet altijd in verenigingsverband en vrouwen en allochtonen zijn meer gaan sporten. Dat zijn enkele opvallende uitkomsten uit de Vrijetijdsmonitor 2010.

In oktober en november 2010 hebben 1500 Amersfoorters van 18 jaar en ouder meegewerkt aan een onderzoek over vrijetijdsbesteding. Zij beantwoordden hierin vragen over sportbeoefening, vrijwilligerswerk, bezoek aan parken, groengebieden, evenementen en andere culturele activiteiten. Ook gaven zij hun mening over het lokale aanbod aan sport, openlucht recreatie en cultuur. Het onderzoek is een vervolg op de Vrijetijdsmonitor van 2003 en 2006.

Aantal vrijwilligers blijft groeien
Eén op de drie Amersfoorters, ofwel zo'n 34.000 volwassen inwoners, is actief als vrijwilliger. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in de afgelopen 12 jaar flink gestegen: van 21% in 1998 naar 33% in 2010. De helft van de vrijwilligers is actief op het gebied van sport of werkt voor een religieuze organisatie. Het belang van de inzet van de vrijwilligers is bijzonder groot en ook zichtbaar in de Vrijetijdsmonitor als het gaat om de waardering van de activiteiten waar zij zich voor inzetten, zoals de evenementen.

Grotere tevredenheid over evenementen
Amersfoort telt een groot aantal jaarlijkse evenementen en doorlopende activiteiten in de openlucht. Van de doorlopende activiteiten worden de rondvaarten van Waterlijn het meest bezocht. Van de jaarlijkse evenementen trekken Dias Latinos en het Jazzfestival de meeste bezoekers. Vooral de Eemlijn, het Jazzfestival en Torenpop trekken meer bezoekers dan in 2006. Driekwart van de Amersfoorters is (zeer) tevreden over het aanbod aan evenementen en openlucht activiteiten in de stad. Dat was in 2006 72%. Men roemt vooral het grote aanbod en de variatie aan evenementen. De gemiddelde waardering van de evenementen en activiteiten stijgt van een 7,4 naar een 7,6. Opvallend is dat het Dorpsfeest Hoogland, dat volledig draait op de inzet van vrijwilligers en eigen financiële middelen, opnieuw de hoogste waardering oogst.

Financiële impuls
Van de bezoekers aan een evenement combineert 38% dat meestal met een cafébezoek, 18% met dineren in een restaurant en ongeveer 50% met winkelen. Bij bezoekers van een bioscoop, theater of museum vindt een dergelijke combinatie minder vaak plaats (café 28%, restaurant 14% en winkelen 15%). Naast levendigheid brengen evenementen dus ook een flinke financiële impuls aan de middenstand.

Meer naar theater en museum, minder naar bibliotheek en bioscoop, Amersfoorters gaan sinds 2006, mede dankzij de nieuwe kunsthal KAdE, vaker naar het museum. Ook het poppodium De Kelder, het filmhuis en de theaters lijken meer in trek, terwijl de Flint voor 2010 een daling in het aantal bezoekers registreerde. Voor een avondje bioscoop, toneel- of cabaretvoorstelling blijft men meestal in Amersfoort. Concerten bezoekt men vaker buiten dan binnen de stad. Dat geldt ook voor een dance of houseparty, maar daarin is ten opzichte van 2006 wel een duidelijke verschuiving te zien Amersfoorters gaan sinds 2006 minder vaak naar de bioscoop in de eigen stad. Ook de openbare bibliotheek ziet het aantal bezoekers iets teruglopen.

Meer individuele sport
Amersfoorters zijn naar landelijke maatstaven gerekend sportief. Driekwart van de volwassen Amersfoorters heeft in 2010 aan sport gedaan. Vrouwen zijn meer gaan sporten, net als Amersfoorters tussen 45 en 65 jaar. Verder zijn vooral ook mensen met een niet-westerse achtergrond, Amersfoorters met een uitkering voor arbeidsongeschiktheid en lager opgeleiden meer gaan sporten. Zij sporten nog wel minder dan gemiddeld. Er is sprake van een verdere individualisering en informalisering van de sport. Dat blijkt uit de daling van zaal- en verenigingssporten en een groei van groepjes mensen die bijvoorbeeld met elkaar gaan hardlopen. Amersfoorters zijn sinds 2006 vaker lid van een sportschool of fitnessclub.

Behoefte aan een zwembad of strandje
Amersfoorters zijn in het algemeen bijzonder tevreden met de recreatiemogelijkheden in en rond de stad en als men voor enkele uren wil recreëren, dan blijft men vaker in de eigen omgeving dan in 2006. Toch is men in 2010 iets kritischer over het aanbod. Vooral op het gebied van de waterrecreatie zou de aanleg van een nieuw zwembad of natuurwater met een strandje in een behoefte voorzien.

Informatie op papier blijft belangrijk
Hoewel men zich steeds meer via de website van een theater of instelling laat informeren over wat er in het Amersfoortse uitgaansleven te doen is, halen de meeste Amersfoorters hun informatie nog steeds vooral uit de gratis huis-aan-huisbladen en de programmaboekjes van de organisaties zelf. De lokale radio en tv en sociale media spelen hierbij nog nauwelijks een rol.

De Vrijetijdsmonitor is te vinden op www.amersfoort.nl/feitenencijfers

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort