Socialistische Partij Rotterdam

Charlois verwerpt motie SP voor wijkdemocratie

20-04-2011 * Het wetsvoorstel tot opheffing van de deelgemeenten, het plan van minister Donner, maakt heel wat los. Schijnbaar niet in de deelgemeente Charlois, waar het onderwerp vreemd genoeg niet op de agenda van de raadsvergadering stond. Zeker als je bedenkt dat het de laatste mogelijkheid was om vanuit de deelraad een genuanceerder geluid te laten horen dan het behoudende college-geluid. De SP in Charlois zag mogelijkheden voor democratische hervormingen en kwam met een voorstel.

In de motie werd gevraagd aan de deelraad zich uit te spreken voor een verkozen volksvertegenwoordiging. Behalve één medestander (D66), reageerde de rest van de deelraad afwijzend. Waarmee ze een unieke kans lieten liggen om met de deelgemeentelijke hervorming na 2014 een meer wijkgebonden democratie voor de bewoners mogelijk te maken. Ook Leefbaar Rotterdam (ook tegenstander van het huidige bestel) wilde met het zwakke verweer: 'Dat is dan nog steeds mogelijk' zich schijnbaar niet verbinden aan het garanderen en uitbreiden van de inspraak van wijkbewoners.

Nu het wetsvoorstel van Donner waarschijnlijk een meerderheid zal krijgen en het gemeente-en deelraadscolleges van Charlois aansturen op behoud van het huidige bestel dreigt een verlies aan bevoegdheden, zonder dat het de democratie ook maar iets dichterbij de burger brengt. Dat de andere partijen in Charlois zich verschuilen achter landelijke en stedelijke politiek laat zien dat ze inderdaad slechts een ondergeschikte satelliet zijn van gemeente Rotterdam. De ruim 62000 inwoners van Rotterdam-Charlois, met al hun problemen en dromen, verdienen straks beter. De SP Charlois zal zich blijven inzetten voor meer democratie voor de bewoners van onze wijken.