Universiteit van Tilburg


Persbericht 18 april 2011

Focus is lastig bij prestatiemeting tijdens militaire operaties in Afghanistan

Meer dan veertig eenheden van krijgsmachten uit diverse landen en honderden nationale en internationale ontwikkelingsorganisaties zijn sinds 2001 actief in Afghanistan. Om doeltreffend en doelmatig te kunnen werken, voeren deze organisaties prestatiemetingen uit. Uit het proefschrift van promovendus majoor Christiaan Davids blijkt dat vaak niet duidelijk is wat bereikt moet worden en dat de praktijk lastig is om te meten.

De inzet van de Nederlandse troepen in Uruzgan in Zuid-Afghanistan is alleen mogelijk door samenwerking met krijgsmachten uit andere landen, internationale organisaties en locale bedrijven. Om de door oorlog verscheurde samenleving in Afghanistan op te bouwen, werken al deze organisaties vaak dagelijks zij aan zij. Zodra zij de activiteiten in Afghanistan beëindigen kunnen zij de schaarse middelen, zoals personeel, materieel en financiën inzetten voor andere doeleinden en gebieden in de wereld. Defensie hecht er waarde aan om te weten hoe de middelen die zij tijdens militaire operaties inzet presteren. Davids, onderzoeker en majoor, bestudeerde prestatiemeting tijdens de `International Security Assistance Force' (ISAF) missie in (Zuid-) Afghanistan. Uit zijn onderzoek komt het belang naar voren van prestatiemeting in de publieke sector. Zelfs krijgsmachten tijdens militaire operaties houden zich hiermee bezig.

Ontwikkeling van innovatieve prestatiemeetsysteem Toch blijkt er een gebrek aan een eenduidige richting voor wat er bereikt moet worden. Hierdoor hebben militaire organisaties tijdens operaties moeite om te definiëren wat te meten, hoe zichzelf te organiseren en hoe informatie voor planning, besluitvorming en beheersing van operaties te integreren. Daarom is prestatiemeting tijdens militaire operaties niet eenvoudig. Het onderzoek laat zien dat militaire organisaties verschillende oplossingen voor prestatiemeting op het operationele, tactische en strategische niveau ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is een `Balanced Scorecard' voor de aansturing van eenheden en de `Afghan Country Stability Picture' voor beter inzicht in de resultaten van reconstructie en ontwikkelingsprojecten. Davids combineert theoretische modellen, interviews, analyse van documenten en statistiek om inzicht te geven in hoe militaire organisaties met prestatiemeting in de praktijk omgaan. Deze aanpak leidt tot een beter inzicht in prestatiemeting voor militaire commandanten, managers, beleidsmakers en politici. De toepassing van deze onderzoekstechniek kan in de toekomst ook gebruikt worden om de ontwikkeling van innovatieve prestatiemeetsystemen tijdens militaire operaties te ondersteunen.

Majoor Christiaan Davids (1974, Heiloo) studeerde Militaire Bedrijfswetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie, Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en IT-auditing aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Hij geeft op dit moment les op en verricht onderzoek aan de Nederlandse Defensie Academie. Dit onderzoek kwam tot stand in samenwerking met de Nederlandse Defensie Academie en de Universiteit van Tilburg.