Ingezonden persbericht


Bijenstichting vecht toelating golfbaangif aan

Op woensdag 20 april vindt een hoorzitting plaats waarin het bezwaarschrift van de Bijenstichting tegen het bestrijdingsmiddel Merit Turf behandeld wordt. Dit middel op basis van imidacloprid wordt gebruikt op golfbanen en sportvelden om de larven van meikevers en emelten te doden zodat het gras niet verkleurt. Het middel is omstreden omdat het zeer giftig is voor bijen en hommels. Het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) heeft bijna een jaar nodig gehad om het bezwaar te behandelen. Zolang dit bezwaar loopt kan het middel gebruikt blijven worden.

De Bijenstichting eist dat de toelating wordt ingetrokken en hoopt dat na de hoorzitting er snel een besluit wordt genomen. De tijd dringt, omdat in mei de golfbanen en sportvelden weer behandeld zullen gaan worden met dit middel. Sinds de toelating in 2010 is naar schatting al meer dan 10.000 kg van dit middel op golfbanen, graszodenteelt en sportvelden gebruikt. Dit is desastreus voor de bijen, waar het toch al slecht mee gaat.

Tijdens het spoeddebat bijensterfte in de Tweede Kamer afgelopen week kondigde staatssecretaris Bleker aan het particulier gebruik van imidacloprid aan banden te leggen en de toepassing in de appel en perenteelt te verbieden omdat het aantoonbaar gevaarlijk is voor bijen. "Merit Turf is de meest onzinnige toelating tot nu toe. Bij verkleuring van grassprietjes staat geen enkel landbouwbelangen of exportbelang of mislukken van oogsten op het spel, het is niet gerechtvaardigd om daarvoor het voortbestaan van de bij in de waagschaal te stellen. Deze waanzin moet stoppen." aldus Jaap Molenaar, voorzitter van de bijenstichting.

Op verzoek van de Bijenstichting schreef de Utrechtse wetenschapper Dr. Jeroen van der Sluijs een deskundigenrapport. In dat rapport uit hij grote kritiek op de wetenschappelijke onderbouwing van het toelatingsbesluit. Ook voert hij tal van internationale studies op die bij de risicobeoordeling genegeerd zijn en die uitwijzen dat imidacloprid niet veilig is voor bijen en hommels.


Noot voor redacties


Het volledige bezwaarschrift (met bijlagen meer dan 100 pagina's) is te vinden op de site van de Bijenstichting: www.bijenstichting.nl/