Dag van de Gezonde Schoolkantine scoort hoge cijfers


DEN HAAG, 20110420 -- Dinsdag 19 april was de dag van De Gezonde Schoolkantine. Het thema voor die dag was “Samen verantwoord naar een gezonde school”. Deze themadag was er om met schoolbesturen, ouderraden en leerlingenraden te discussiëren over het thema “De gezonde schoolkantine”. Initiator van deze jaarlijks terugkerende dag op de derde dinsdag van april is Arron Fresh. De dag van De Gezonde Schoolkantine 2011 vond plaats in de Caballero fabriek te Den Haag. En werd mede mogelijk gemaakt door Gastheeren Catering & Events.

Arron Fresh heeft Vivian Reijs die dag als voorzitter aangesteld. Vivian Reijs is, o.m. bekend van Sterren dansen op het ijs,tevens is zij voedingsdeskundige. Waarbij haar interesse uitgaat naar eetgedrag onder jongeren. Vivian Reijs heeft ook een kinderprogramma ontwikkeld genaamd Fitkiddies, gericht op beweging en bewust eetgedrag onder kinderen.

Na de opening door Vivian Reijs en Ronald Weerwag, algemeen directeur Arron Group, heeft Wendy van Hal van Convenant Gezond Gewicht een toelichting gegeven op het deelconvenant scholen.

Na deze presentatie waren er rondetafeldiscussies. Tijdens deze  tafeldiscussies konden deelnemers in groepjes van tien personen reageren op stellingen als; “Leerlingen laten zich leiden door vrienden in het maken van hun voedingkeuze” of “Hoe krijgen we jongeren meer in beweging?” en nog tien stellingen. Alle reacties, bevindingen en uitkomsten zullen komende week aan de deelnemers worden gestuurd.

Eat and Jam

Na de rondetafeldiscussies was er een Eat and Jam sessie ingebouwd.

De missie van Eat and Jam is het bereiken van zoveel mogelijk jongeren maar ook  volwassenen en daarbij het belang van gezond eten overbrengen. Natuurlijk moet je de ‘kids’ aanspreken in de taal die ze willen horen, we gaan zelfs een stapje verder. “Dit hebben we gedaan met een spectaculaire presentatie waarbij onze Food Artist heerlijke gerechten bereid ondersteund met swingende tunes van dj Flex-a-tone en intelligente Freestyle raps door mc DRT”, aldus Foodartist Clifton Overman.

Zo was er een blindproeverij waarbij deelnemers op het podium geblinddoekt smaaksensaties voor hun kiezen kregen.

Na de, uiteraard verantwoorde en gezonde, lunch heeft Heleen Schuit van Het Voedingscentum een presentatie gegeven over de schoolbrigade en hoe deze de scholen kan ondersteunen om de schoolkantine gezonder en aantrekkelijker te maken. Het Voedingscentrum is zelf initiator van de Schoolkantine Award.

Scholen maken kans op een make-over van hun schoolkantine t.w.v. 15.000,= euro. Opgeven voor deelname kan tot 29 april a.s. Meer informatie over de Schoolkantine Award is te vinden op www.degezondeschoolkantine.nl

Stichting Stopkindermisbruik

Tijdens de dag van de gezonde schoolkantine hebben Arno Weerwag, John Eichhorn en Ronald Weerwag (samen vormen zij de directie van Arron Holding BV) een cheque overhandigt aan Charlotte Kok (communicatie medewerker Stichting Stopkindermisbruik) en Vivian Reijs (Ambassadrice van Stichting Stopkindermisbruik)

Arron Group draagt Stichting Stopkindermisbruik een warm hart toe en vraagt aandacht voor de stichting bij haar doelgroepen als bijvoorbeeld leerlingen op voortgezet onderwijs locaties.

Stop Kindermisbruik is op 15 juli 2008 opgericht door Arjan Erkel. Hij heeft, samen met Yolanthe Sneijder-Cabau, dit initiatief genomen om zoveel mogelijk kinderen, waar ook ter wereld, te helpen ontsnappen aan misbruik en uitbuiting. In Nederland wordt er o.m. aandacht gevraagd voor de gevaren van “loverboys”.

Social Media

Gedurende de dag konden deelnemers reageren via Twitter door de hashtag #derdedinsdag te gebruiken. Uit deze reacties blijkt dat er behoefte is om met elkaar te discussiëren over het onderwerp de gezonde schoolkantine en wat we hier nu onder verstaan.

De dag werd afgesloten met een gezamenlijke East and Jam sessie alwaar een ware food battle gehouden werd. Nee, er werd niet gegooid met eten, maar twee teams moesten de perfecte fruitsalade maken. Uiteraard onder begeleiding van Foodartist Clifton Overman, DJ Flex-a-tone en Freestyle rapper Mc DRT.

Arron Group heeft nu al aangekondigd ook volgend jaar weer een #derdedinsdag in april te organiseren.