Stationstunnel Houten verfraaid met keramisch borduurwerk


HOUTEN, 20110420 -- De Zuidtunnel van het station Houten Centrum is opgesierd met een bijzonder keramisch kunstwerk, XXX merklap 2.0. In de tunnel is een tegeltableau aangebracht van 125 m2, waarin ruim 200.000 mozaïektegeltjes van 23 x 23 mm verwerkt zijn. De steentjes vormen met elkaar een grote borduurlap vol kleurige kruissteekpatronen, die de rijke historie van Houten verbeelden. Dit unieke kunstwerk is in opdracht van ProRail ontworpen door de Rotterdamse kunstenares Milou van Ham. MaatWerkTegels uit Utrecht heeft het tegeltableau geproduceerd.

Het kunstwerk is circa 33 meter lang en 3,75 meter hoog. Ongeveer de helft van de 200.000 tegeltjes is voorzien van een kruissteek in zestien verschillende kleuren. Na het inbranden van de kruissteekpatronen op de tegeltjes, zijn vijf medewerkers van MaatWerkTegels twee weken bezig geweest om de tegeltjes te sorteren en ze compleet als mozaïekmatjes, voorzien van locatiecodes, aan te leveren bij de tegelzetter. Wout’s Tegelzetbedrijf uit Amsterdam heeft het tableau in de tunnel verder opgebouwd. MaatWerkTegels heeft al eerder drie tunnels in Vleuten voorzien van kleurrijke tegeltableaus.

Opgebouwd uit vijf lagen
Het ontwerp van de keramische merklap bestaat uit vijf verschillende lagen die samen de gemeenschapszin van Houten verbeelden. Aan de randen zijn aan de hand van het alfabet woorden verwerkt van A tot en met Z, die verwijzen naar de rijke historie. De zes rode cirkelsymbolen vormen een weergave van de plafondschilderingen in de NH-kerk in het oude dorp. Vijf rijmpjes weerspiegelen wat er gebeurt als je de tunnel doorgaat en één groter rijm verwijst naar het fladderfestival in Houten. Bij een bepaalde lichtinval zijn in de achtergrond van het kunstwerk vijf grote vlinders zichtbaar. De vlinder is niet alleen het lievelingsdier van kunstenares Van Ham, maar verwijst ook naar de plattegrond van Houten. Fraai is ook de laag die bestaat uit blauwe ‘confetti’ kersen, peren, hartjes, vlinders, abstracte vormen en verschillende archeologische vondsten uit Houten.

Over MaatWerkTegels
MaatWerkTegels is sinds 2004 gespecialiseerd in het bij hoge temperatuur inbakken van afbeeldingen op tegels. Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van een digitale keramische printtechniek die de keramische pigmenten bij ruim 800 graden inbakt op elk keramisch oppervlak, zoals tegels en sanitair. Dankzij deze hoge temperatuur zijn de afbeeldingen bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen en krassen met metalen voorwerpen. Meer informatie over andere projecten staat op www.maatwerktegels.nl.





Ingezonden persbericht