Tarieven juridisch advies buitenproportioneel


"Gebrek aan transparantie kost sector miljoenen"

UTRECHT, 20110420 -- Ruim 40% van de Nederlandse ondernemers wint geen juridisch advies in bij bedrijfsaangelegenheden waarbij zij dit wel wenselijk achten. De reden waarom ze dit nalaten, met alle mogelijke gevolgen van dien, is tweeledig, zo verklaart mr. T. Rijnen: "Een veelgehoorde klacht over onze sector is dat de dienstverlening onvoldoende transparant is en dat men daarnaast de tarieven te hoog vindt voor het gebodene."

Elitair imago nekt jurist

Zo'n 20% van de ondernemers laat zich wel adviseren, maar klopt hiervoor aan bij een eerstejaars rechtenstudent of bij een vage kennis die in een ver verleden als bedrijfsjurist heeft gewerkt. "Puur om te besparen." Rijnen, oprichter van Avenir Advies: "De juridische sector heeft nog altijd een elitair imago. Teveel bureaus maken hier gebruik van en vragen buitenproportionele tarieven. Die zijn zo hoog, dat ze meestal niet op de website worden vermeld. Als een ondernemer al de moeite neemt om te bellen en te informeren naar de tarieven, wordt vaak maar deels duidelijk wat hij precies kan verwachten voor de grote sommen geld die worden gevraagd. Meestal willen bureaus zo snel mogelijk een afspraak maken om de potentiële opdrachtgever ten kantore te overtuigen van hun kunnen. Deze hele houding is niet meer van deze tijd. Ik denk dat juristen hiermee juist inkomsten laten liggen."

Baat bij ondernemerschap

Het probleem begint al bij de opleiding. Rijnen: "Tijdens de rechtenstudie geeft een groot deel van de studenten aan dat zij een carrière als jurist ambiëren voor de status ervan, en voor het geld. Maar gedurende de hele opleiding wordt er vrijwel geen aandacht besteed aan ondernemerschap, terwijl de sector dat nu juist kan gebruiken. Onze markt is een kopersmarkt geworden, ondernemers willen online precies zien wat je biedt, wat het kost en hoe snel het klaar kan zijn. En ze willen dat jij hen belt als ze contact willen en naar hen toekomt in plaats van andersom." Rijnen ondervroeg tijdens en na haar studie aan de Universiteit Utrecht ruim 600 startende en ervaren ondernemers over hun bevindingen ten aanzien van juridische dienstverlening.

Over Avenir Advies

Avenir Advies is een toegankelijk juridisch bureau voor ondernemers, gevestigd in Utrecht, dat is gespecialiseerd in onder andere arbeids- en ondernemingsrecht, contracten, algemene- en leveringsvoorwaarden.