Ministerie van Defensie

Masterclass voor vwo-leerlingen

Datum: 20 april 2011
Tijdstip: 09.50 uur
Locatie: Koninklijk Instituut voor de Marine, Den Helder

Een wachtofficier kijkt naar het radarbeeld aan boord van Hr. Ms. Amsterdam. Foto: ministerie van Defensie Belangstelling voor een baan als officier? En geïnteresseerd in de allerlaatste militaire technologie? Leerlingen uit 5 en 6 vwo die ja antwoorden op alle twee die vragen, kunnen op woensdag 20 april deelnemen aan een masterclass Sensoren op het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Het KIM is een onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie, dat officiersopleidingen voor de krijgsmacht verzorgt.

Sensoren zijn essentieel bij iedere militaire operatie. Militairen gebruiken ze om zich een goed beeld te vormen van wat er in de omgeving gebeurt. Vandaar dat de technisch wetenschappelijke officiersopleiding voor land-, lucht- en zeemacht, (MS&T), veel aandacht besteed aan sensoren.

Programma

Ochtendprogramma: Radar Sinds de ontwikkeling rond de Tweede Wereldoorlog is radar één van de meest toegepaste sensoren om objecten in de verre omgeving mee te detecteren en te volgen. Er zijn vele soorten radars. Leerlingen krijgen in een hoorcollege een overzicht van de radarsystemen. Vervolgens gaan ze in een werkcollege zelf aan de slag met de verworven kennis.

Middagprogramma: Elektro-optische systemen Met zichtbaar en infrarood licht kunnen objecten worden gedetecteerd die je anders niet ziet. Deze elektro-optische systemen worden steeds belangrijker. In een inleidend college maken scholieren kennis met verschillende elektro-optische technieken. Daarna volgt een rondleiding bij de afdeling Optronica van het marinebedrijf, waarbij verschillende systemen worden gedemonstreerd.

Schema


* 09.50-10.05 Ontvangst en koffie in Enys House
* 10.10-10.30 Inleiding
* 10.30-11.30 College Ontwikkeling en Techniek van Radar
* 11.30-12.00 Werkcollege Radar (in groepen wordt gewerkt aan de collegestof)

* 12.00-12.45 Lunch (wordt verzorgd)
* 12.45-13.00 De Praktijk. Korpshoofd Elektrotechnische Dienst
* 13.00-13.45 College Inleiding Elektro-optische Systemen
* 13.45-14.00 Busvervoer naar Optronica (Nieuwe Haven)
* 14.00-15.30 Rondleiding Optronica (Nieuwe Haven)
* 15.30-15.45 Busvervoer terug naar Enys House
* 15.45-16.15 Drankje (niet-alcoholisch) en afsluiting

Deelname

Een medewerker van het Marinebedrijf tijdens het onderhoudt aan een LW05 radar. Foto: ministerie van Defensie

De masterclass is bedoeld voor scholieren uit 5 en 6 vwo met wiskunde B en natuurkunde in het profiel. Ze hoeven niet uit te blinken in deze exacte vakken. Wel wordt ervan uitgegaan dat ze geïnteresseerd zijn in het onderwerp en actief meedoen met het programma. De leerlingen hebben toestemming van school nodig om deel te nemen aan deze masterclass. De MS&T opleiding is voor landmacht, luchtmacht en marine. Deze dag wordt georganiseerd door de marine. Aanmelden kan via de site www.werkenbijdemarine.nl.