Erasmus Universiteit Rotterdam

Lezing 'Hoe Games en Gaming Ons Gedrag Bepalen'

Datum
Van: 20 april 2011 16:04
Tot: 20 april 2011 17:15

---

Locatie:
Campus Woudestein, Zaal CB-061

Toelichting
Lezing over de invloed van games op ons gedrag. Met prof. dr. Jeroen Jansz (bijzonder hoogleraar Communicatie & Media - Erasmus School of History, Culture and Communication)

Kunnen gamers de virtuele en echte wereld gescheiden houden?

In de Nederlandse pers werd naar aanleiding van de schietpartij in Alphen vorige week direct de vergelijking gemaakt tussen het spelen van videogames en het gedrag van de dader in het echte leven. Om de invloed van games en gamen toe te lichten, houdt bijzonder hoogleraar Media en Communicatie van de Erasmus Universiteit Rotterdam prof.dr. Jeroen Jansz op woensdag 20 april 2011 een lezing over dit onderwerp.

Bij eerdere schietpartijen op Amerikaanse en Finse scholen werd het dikwijls gebracht alsof het moorden veroorzaakt werd door het gamen van de daders, een discussie die ook nu weer aangewakkerd wordt. Ook duiken regelmatig berichten op over gamers die zo verslaafd zijn dat ze hun plezier met de dood moeten bekopen.

De extreme incidenten vragen om een nuchtere beschouwing. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek wordt besproken wat we weten over de effecten van gaming en waarom videogames die effecten hebben. Hoogleraar Jansz gaat in zijn lezing in op de effecten die games als Call of Duty of World of Warcraft kunnen hebben op agressie en verslaving, maar ook over de positieve effecten van serious games als September the 12th en PING (Poverty Is Not a Game).

Serious Gaming
De lezing is onderdeel van de vierdelige serie 'Serious Gaming', georganiseerd door Studium Generale van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanuit een filosofische, juridische, sociologische en mediapsychologische hoek wordt door wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam naar games en gaming gekeken.

Prof.dr. Jeroen Jansz
Prof.dr. Jeroen Jansz is hoogleraar Media en Communicatie aan de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoek richt zich op het (veranderende) gedrag van mediaconsumenten, in het bijzonder internetgebruikers en gamers .