Rijksvoorlichtingsdienst

Italiaanse ambassadeur en FNV voorzitter openen presentatie Italiaanse arbeidsmigratie

In 1960 ondertekenden Nederland en Italië een wervingsverdrag. Hierdoor waren de Italianen de eerste Europese arbeidsmigranten die op deze wijze in ons land aan de slag gingen en staan zij aan de wieg van de huidige multiculturele samenleving. Stichting Culturissima en het Nationaal Archief openden dinsdagmiddag 19 april de presentatie 1001 Italianen in het Nationaal Archief. De officiële openingshandeling werd verricht door FNV-voorzitter Agnes Jongerius en de Italiaanse ambassadeur Franco Giordano. Meer dan 300 gedigitaliseerde foto's en filmbeelden weerspiegelen de impact van het verdrag op het dagelijks leven van deze eerste Italianen in Nederland.

Het materiaal is grotendeels afkomstig uit de collectie van het Nationaal Archief en verschillende privécollecties van migranten en hun nazaten. Deze Italianen hebben bijgedragen aan de opbouw van Nederland en de Nederlandse cultuur verrijkt met hun eigen gewoonten. Na de Italianen kwamen Spanjaarden, Portugezen, Turken, Grieken, Marokkanen en Joegoslaven naar Nederland.

Mezzosopraan Carla Regina, theatermaker Beppe Costa en Sadik Harchaoui (directeur FORUM) droegen bij aan het programma. Na de zomer is de presentatie te zien in andere Nederlandse en Italiaanse gemeenten. Informatie hierover is te vinden op www.1001Italianen.nl en www.vijfeeuwenmigratie.nl

1001 Italianen - 50 jaar in Nederland

1001 Italianen is een crossmediaal project dat de geschiedenis van 50 jaar Italianen in Nederland opspoort, ontsluit en breed toegankelijk maakt. Het project bestaat uit een documentaire, een lezingen- en debattenreeks en verschillende online-uitingen, Daarnaast is er een webspecial op vijfeeuwenmigratie.nl.

Het Verhalenarchief

Het Verhalenarchief van het Nationaal Archief verzamelt bij het project 1001 Italianen persoonlijke verhalen van en over Italianen uit de jaren vijftig en zestig, www.hetverhalenarchief.nl.

HollandDoc

Tussen 18 en 25 april is de documentaire De Spaghettiflat on demand te zien op HollandDoc.nl. Deze documentaire van Daniela Tasca gaat over Italiaanse arbeidsmigranten.

Het project is tot stand gekomen met de (financiële) bijdrage van de Mondriaan Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds.

Volg het project op Twitter, YouTube, Flickr, Facebook.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed