Gemeente Zoetermeer

Volle raadzaal tijdens hoorzitting over koopzondagen

Stadhuis Zoetermeer
Luisteren naar elkaar! Dat was de doelstelling van de hoorzitting op dinsdagavond 19 april jl. Velen hadden gevolg gegeven aan de uitnodiging van de gemeenteraad om tijdens een speciale hoorzitting hun mening te geven over het wel of niet vrijgeven van koopzondagen in Zoetermeer.
Met name de Zoetermeerse winkeliers waren tijdens deze bijeenkomst goed vertegenwoordigd, maar ook vertegenwoordigers van de kerken, jongerenambassadeurs en bewoners lieten duidelijk hun stem horen.

De tegenstanders benadrukten dat er met name bij de kleinere winkeliers geen behoefte is aan verruiming van het aantal koopzondagen. "Of gedwongen open of gedwongen sluiten, zoveel vrijheid is er niet", was een van de gehoorde uitspraken. De voorstanders beriepen zich onder andere op het wegvloeien van koopkracht naar omliggende gemeenten. Zij gaven aan dat er binnen bepaalde branches behoefte is om extra open te zijn, zoals bijvoorbeeld de supermarkten, bouwmarkten en tuincentra.

De raad neemt de vele argumenten mee in zijn afweging of er in Zoetermeer voldoende draagvlak is voor vrijstelling van de winkeltijdenwet voor zon- en feestdagen. Op 9 mei neemt de raad hierover een besluit.