Port of Rotterdam

Datum 20-4-2011
Bron Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©

Geen straling eerste vijf schepen uit Japan

De afgelopen vijf dagen heeft het Havenbedrijf Rotterdam vijf zeeschepen geïnspecteerd die na 14 maart Japan hebben verlaten. Bij de vier containerschepen en één car carrier zijn de waardes beneden de toegestane norm gebleven.

Donderdag 14 april arriveerde de Carsten Maersk als eerste schip uit Japan. Samen met de Applus RTD (röntgentechnischedienst) deed het Havenbedrijf de controle al in de Britse haven Felixstowe, waar het containerschip een tussenstop maakte. Er werd geen verhoogd stralingsniveau geconstateerd.

De inspectie vond plaats met instrumenten die geschikt zijn om op afstand de relevante straling te meten. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar onderdelen van het schip die vaak aangeraakt worden tijdens de overslag. Met name de sjorstangen en de bovenkanten van containers kregen veel aandacht. Het risico zit hem daarbij niet in de straling zelf maar in de radioactieve deeltjes die besmetting kunnen veroorzaken wanneer je ze via de huisd of mond naar binnen krijgt.

Ook bij de zeeschepen die daarna zijn gecontroleerd voordat ze de haven binnen mochten, bleek de inspectie geen verhoogde meetwaarden op te leveren. Eenmaal aangemeerd volgden de verdere controles op het schip. Daarna zijn de containers aan wal gebracht. De waardes die tot nu toe gemeten zijn, blijven keurig, zoals verwacht, onder de toegestane norm.

Het Havenbedrijf blijft tot 1 mei 2011 metingen verrichten bij alle schepen die uit Japan komen. Daarna wordt bepaald of het langer doorgaat of niet. Een uitzondering kan gemaakt worden voor schepen die in een andere haven zijn gemeten op radioactiviteit en daarvoor een certificaat hebben verkregen.

Foto (free of copyrigh) van Nadine Vos: Aankomst van carsten Maersk uit Felixtowe