Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Europese kieskring veegt regio's onder de mat

Europese kieskring veegt regio's onder de mat

klok 20 april 2011

Op dinsdag 19 april keurde de commissie institutionele zaken van het Europees Parlement een rapport goed dat de regels voor Europese verkiezingen wil aanpassen. Frieda Brepoels, Europees parlementslid voor de N-VA: "Pleiten voor 25 bijkomende Europarlementsleden is onaanvaardbaar in tijden dat er moet worden bespaard. Bovendien zal een Europese kieskring de mensen niet dichter bij de Europese besluitvorming brengen, het zal vooral een bedje spreiden voor politici die zich ver van de dagelijkse problemen van de mensen op het speelveld van een Europese superstaat willen meten."

Het voorstel voorziet ook enkele andere belangrijke nieuwigheden. Zo zal voor iedere Europese verkiezing een herweging van de te verdelen zetels over de lidstaten worden doorgevoerd, zelfs als daar geen demografische redenen voor zijn. Bovendien worden de Europese verkiezingen van juni naar mei vervroegd, wat ook gevolgen zal hebben voor de timing van de Vlaamse verkiezingen.

"Maar wat deze tekst vooral moeilijk om te slikken maakt, is dat het iedere vorm van gegarandeerde vertegenwoordiging voor autonome (constitutionele) regio's bij voorbaat uitsluit. Een coalitie van christen-democraten en socialisten hield dit tegen. Voor Vlaanderen is dergelijke vertegenwoordiging al wel geregeld, maar voor regio's zoals Catalonië en Baskenland in Spanje, is dit allerminst het geval. Zelfs het oorspronkelijke voorstel om aparte territoriale kieslijsten in te stellen voor lidstaten met meer dan 20 miljoen inwoners, werd door de rapporteur weggestemd om toch maar de steun van de twee grote fracties in het Parlement te behouden", meent Brepoels.

Het voorstel zal nu tijdens de plenaire vergadering van juni door het voltallige Europees Parlement moeten worden goedgekeurd, en vervolgens door de Raad. Frieda Brepoels: "En dan zijn we er nog niet. Omdat dit voorstel een wijziging van de bestaande Europese verdragen inhoudt, moet het nog door alle bevoegde parlementen in de lidstaten worden goedgekeurd. De geschiedenis leert dat dit in enkele lidstaten wel eens voor problemen kan zorgen, denk aan het Iers referendum. Bovendien weigert vooral Duitsland om budgettaire redenen te aanvaarden dat er 25 extra Europarlementariërs moeten bijkomen, bovenop de huidige. Ik kan die redenering zeker volgen en zal het voorstel in zijn huidige vorm dan ook niet steunen." Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo: