Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Groot tekort aan ligplaatsen voor woonboten

Groot tekort aan ligplaatsen voor woonboten

klok 19 april 2011

Wonen op het water zit in de lift. Steeds meer mensen kiezen voor een mobiele woning, dichtbij de natuur. Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) ondervroeg minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) over het aantal beschikbare ligplaatsen voor 'langdurige aanmering'. Uit het antwoord blijkt dat in Vlaanderen geen vrije ligplaatsen voor woonboten beschikbaar zijn. Honderd eenentwintig aanvragers staan op de wachtlijst.

In haar antwoord verwees de minister naar Waterwegen&Zeekanaal (W&Z) en NV De Scheepvaart (DS), de twee instellingen die voor Vlaanderen de bevaarbare waterwegen beheren. Zij zijn verantwoordelijk voor het aanwijzen van ligplaatsen langs de door hen beheerde rivieren. W&Z beschikt momenteel over tweehonderd zestien ligplaatsen voor woonboten. Die zijn echter allemaal ingenomen. DS heeft nog geen ligplaatsen. Een pas afgesloten inventaris lijstte negentig mogelijke plaatsen op.

Momenteel zijn er dus in gans Vlaanderen geen vrije ligplaatsen voor woonboten beschikbaar. In haar antwoord gaf de minister mee dat op dit moment maar liefst honderd eenentwintig aanvragers wachten op een ligplaats.

Minister Crevits benadrukt dat zowel DS als W&Z actief op zoek zijn naar nieuwe ligplaatsen. Ze waarschuwt wel dat de economische activiteiten op de Vlaamse vaarwegen voorrang krijgen op wonen op het water. Marc Hendrickx hoopt dat snel werk wordt gemaakt van een uitbreiding. Zoniet zal het huidige gebrek aan ligplaatsen de doodsteek betekenen voor deze prille woontrend. Bijlage: application/pdf icon Vraag_en_antwoord_Crevits_woonbootligplaatsen.pdf

Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be