Verbetering resultaat voor Van Leeuwen Buizen Groep in 2010

Persbericht van PR Newswire

ZWIJNDRECHT, Nederland, April 20, 2011 /PRNewswire/ -- De Van Leeuwen Buizen Groep realiseerde in 2010 een aanzienlijke verbetering van het resultaat ten opzichte van het voorgaande jaar. Marktherstel en bescheiden uitbreiding van marktaandeel resulteerden in een volumestijging van 16% wereldwijd. Het bedrijf kon profiteren van het wereldwijde netwerk van locaties, voorraden, service en logistiek, en investeerde in 2010 in diverse uitbreidingen.
Het nettoresultaat is EUR 7,8 miljoen, een verbetering van EUR 5,9 miljoen ten opzichte van 2009. De solvabiliteit bleef met 50% onveranderd sterk. Door de in 2009 genomen maatregelen van kostenbeheersing en voorraadreductie kon het bedrijf een goede start maken, ondanks de onzekere marktomstandigheden begin 2010. Wereldwijd waren bij klanten en leveranciers voorraadniveaus sterk gereduceerd. Van Leeuwen kon als voorraadhoudende handelsonderneming goed inspelen op de markt via het wereldwijde netwerk van voorraden, logistiek en service.
Industrie en energie
Van Leeuwen richt zich als internationale handelsonderneming in stalen buizen en buisproducten op zowel de energie- als de industriemarkt. Met name in de Europese industriemarkt herstelden de volumes zich, onder meer bij machineproducenten. De wereldwijde activiteiten binnen de energiemarkt zaten in 2010 op een lager niveau dan 2009. Aan het eind van het jaar was er echter een wereldwijd herstel van de investeringen en een beduidende toename in het aantal aanvragen voor projecten in het Midden-Oosten, Azië en Australië.
Groei en initiatieven
Het bedrijf investeerde in 2010 onder andere in locaties en nieuwe productgroepen om nieuwe klanten en markten te kunnen bedienen. Zo werd de Fluid Power divisie van Anbuma, een Belgische voorraadhouder actief in Frankrijk, België en Nederland, overgenomen. De internationale business unit Offshore Structurals werd opgestart om klanten wereldwijd complete staalpakketten te bieden voor het offshore/olie en gas segment. Van Leeuwen richtte een nieuwe voorraadlocatie in Schotland op, opende een nieuwe verkoopvestiging in Slowakije, en nam de eerste stappen om de lokale Poolse markt te bedienen met een voorraadlocatie in Zuid-Polen. In Saudi-Arabië is een vestiging geopend om grote petrochemische projecten lokaal te kunnen beleveren. In Azië breidde Van Leeuwen het kantorennetwerk verder uit met een nieuw verkoopkantoor in Ho Chi Minh, Vietnam. De voorraadlocatie in Queensland, Australië, werd in 2010 eveneens uitgebreid. Het totaal aantal medewerkers nam van 1005 eind 2009 toe tot 1030 eind 2010.
Vooruitzichten
De marktvooruitzichten zijn voor 2011 duidelijk beter dan vorig jaar. Het eerste kwartaal toonde een duidelijke toename van de vraag in zowel de energie- als industriemarkt. Van Leeuwen heeft ruim voldoende financiële slagkracht om zich ook de komende jaren te richten op het uitbreiden van netwerk, materialen en productgroepen, onder meer door acquisities.
Peter Rietberg, Voorzitter van de Raad van Bestuur: "De kracht van Van Leeuwen ligt in het wereldwijde netwerk van vestigingen, waarmee we in staat zijn onze specialistische kennis en ons assortiment aan de klanten op zo veel mogelijk plaatsen lokaal aan te bieden. We versterken dit netwerk met nieuwe vestigingen en door uitbreiding van bestaande faciliteiten. Onze kaspositie en solvabiliteit bieden voldoende mogelijkheden tot groei. We investeren daarnaast blijvend in onze medewerkers, zij zijn onze belangrijkste schakel met de klant." Pagina 2 van persbericht d.d. 20 april 2011 betreffende jaarcijfers Van Leeuwen Buizen Groep
Extra financiële informatie:
De geconsolideerde omzet van de Van Leeuwen Buizen Groep bedroeg EUR 477 miljoen, een stijging van 4% ten opzichte van het voorgaande boekjaar. Het bedrijfsresultaat, gecorrigeerd voor eenmalige baten, verbeterde met zo'n EUR 2,3 miljoen ten opzichte van vorig jaar en kwam uit op EUR 8,7 miljoen in 2010. Rentelasten bleven laag mede door de sterke kaspositie. Het resultaat van de deelnemingen liet een stijging zien van meer dan EUR 5 miljoen. Het nettoresultaat liet uiteindelijk een forse stijging zien en kwam uit op EUR 7,8 miljoen (2009: EUR 1,9 miljoen). In 2010 kon het bedrijf de sterke kaspositie en de solide balans handhaven. Deze kaspositie geeft voldoende ruimte om snel te kunnen handelen bij acquisitiemogelijkheden. Het Groepsvermogen steeg van EUR 146 miljoen naar EUR 157 miljoen en de solvabiliteit bleef hoog met 50%.
Van Leeuwen Buizen Groep
De Van Leeuwen Buizen Groep is een internationaal opererende handelsonderneming in stalen buizen, buiscomponenten en afsluiters. Het bedrijf is in vrijwel alle industriële sectoren actief. De basis van het bedrijf is gelegd in 1924. De Groep telt meer dan veertig vestigingen verspreid over Europa, het Midden-Oosten, Azië, Australië en Noord-Amerika.
http://www.vanleeuwen.com

Van Leeuwen Pipe and Tube Group



Razende Robot Reporter