Gemeente Kampen


-

Kampen stelt grondprijzen 2011 vast

19-04-2011

De grondprijzen in Kampen voor 2011 zijn door het college vastgesteld. In de `Nota Grondprijzen 2011' geeft het college van burgemeester en wethouders inzicht in de manier waarop de grondprijzen tot stand komen en op welke segmenten van de vastgoedmarkt deze van toepassing zijn.

Uitgangspunt is een grondprijzenbeleid dat marktconform is. De grondprijs per m2 onder de vrije woningbouwkavels bedraagt, afhankelijk van de locatie, in 2011 EUR 290 tot EUR 345 exclusief btw.

Wethouder Bert Boerman: "Met de vaststelling van de grondprijzen en bijbehorende onderbouwing wil het college het grondbeleid in Kampen meer transparant maken. Dit komt voort uit de afspraken die met de gemeenteraad zijn gemaakt in het kader van de Nota Grondbeleid 2009".

De `Nota Grondprijzen 2011' bevat de onderbouwing van grondprijzen voor onder andere woningbouw, met een uitwerking naar grondprijzen voor sociale huur- en sociale koopwoningen, projectmatige bouw en de verkoop van particuliere kavels. Ook andere onderdelen van de vastgoedmarkt komen aan bod: kantoren, detailhandel, bedrijventerreinen, overig commercieel vastgoed, maatschappelijke voorzieningen evenals de verkoop van reststroken grond.

De gemeente Kampen heeft als beleidsuitgangspunt dat bij de vaststelling van de grondprijzen wordt uitgegaan van de reële marktwaarde van de grond. Door de ontwikkeling op de vastgoedmarkt staan ook de grondprijzen onder druk. Daarom is in de Nota Grondprijzen 2011 gekozen voor een beter bij de huidige vastgoedmarkt aansluitend grondprijsbeleid. De nieuwe Nota Grondprijzen gaat uit van maatwerk per locatie en per woningbouwcategorie. De gemeente gaat daarbij uit van twee typen grondprijzen: grondquotes en vaste grondprijzen. Uitgangspunt blijft te allen tijde de marktwaarde van de grond.

Nota grondbeleid 2009
In de `Nota Grondbeleid 2009' heeft de gemeente Kampen aangegeven meer inzicht te willen bieden in de wijze waarop haar grondprijzen tot stand komen en met welke grondprijzen in het algemeen wordt gewerkt. Daarnaast is op 1 juli 2008, als onderdeel van de nieuwe `Wet op de ruimtelijke ordening', de Grondexploitatiewet van kracht gegaan. Deze wet biedt de gemeente, naast het privaatrechtelijke spoor, de mogelijkheid om kosten te verhalen door middel van een exploitatieplan. De gemeente dient de uitgifteprijzen die zij opneemt in een exploitatieplan te voorzien van een goede motivatie. Het college wil hieraan voldoen door het vaststellen van de grondprijzen 2011 inclusief bijbehorende onderbouwing.

Jaarlijks onderdeel werkwijze
De grondprijzen die nu zijn vastgesteld gelden voor 2011. Het college wil de grondprijzen jaarlijks herzien en vaststellen. De nota wordt ter informatie aangeboden aan de gemeenteraad. Het college wil in een aparte raadscommissievergadering de nota toelichten.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |