Gemeente Barneveld


Uitvoeringsprogramma voor Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan 2011-2013

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het uitvoeringsprogramma van het Gemeentelijke Verkeers- en vervoerplan (GVVP) voor de periode 2011-2013. In dit uitvoeringsprogramma wordt voorgesteld om de volgende verkeersplannen in uitvoering te brengen: fietsoversteek Lunterseweg-Hertespoor, Fietsoversteek Van Zuylen Van Nieveltlaan-Valkseweg, Parkeerterrein Kootwijk en Duurzaam Veilig 60 km/u wegen: gebied ten westen van A30.

In de vergadering van 19 januari 2010 is het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan (GVVP) vastgesteld. Daarbij is opgenomen dat er jaarlijks een nadere uitwerking van de verkeersplannen wordt opgesteld. Het uitvoeringsprogramma GVVP 2011-2013 geeft voor de komende periode een uitwerking van het globale uitvoeringsprogramma uit het GVVP (h5). Gezien de beperkte financiële middelen op dit moment, is de uitvoering van alle in het GVVP genoemde verkeersplannen niet haalbaar. Daarom is op basis van het beschikbare budget een prioritering gemaakt met daarin de belangrijkste verkeersplannen.

Fietsoversteek Lunterseweg-Hertespoor en Van Zuylen Van Nieveltlaan-Valkseweg
Deze fietsoversteken worden door gebruikers als onveilig ervaren; er komen geregeld klachten binnen bij de gemeente. Door het drukke verkeer in de spitsuren moeten fietsers lang wachten of snel tussen de passerende auto's door oversteken. De fietsoversteek op de Lunterseweg is daarnaast onderdeel van het toekomstige tracé van de fietssnelweg. Voor de fietssnelweg is het belangrijk om conflictvrij door te kunnen rijden. De gemeente verwacht dat veel scholieren op hun weg naar de nieuwe locatie van de Meerwaarde van deze fietsroute gebruik zullen maken. Hierdoor ontstaan extra oversteekbewegingen op de Lunterseweg. Het uitvoeringsprogramma voorziet in een regeling met verkeerslichten ter hoogte van het Hertespoor en de Valkseweg, waarmee het comfort en de veiligheid voor het fietsverkeer zal toenemen.

Parkeerterrein Kootwijk
Door woningbouw op het terrein achter de Kerkendelweg in Kootwijk is deze ruimte niet meer beschikbaar voor het parkeren door recreanten. Uit onderzoek is gebleken dat er regelmatig tientallen auto's staan geparkeerd op dit terrein en langs de weg. Om de recreatiemogelijkheden niet te beperken en om parkeeroverlast en daardoor hinder voor bewoners in Kootwijk te voorkomen is een parkeervoorziening gewenst.

Duurzaam veilig 60 km/uur: gebied ten westen A30 In het gebied ten westen van de A30 vinden relatief veel ongevallen plaats; waaronder ongevallen met een dodelijke afloop. Het is wenselijk om in dit gebied, met veel wegen waarop maximaal 80 km/uur mag worden gereden, de maximumsnelheid te verlagen naar 60 km/uur. De inrichting van de wegen zal hiertoe aangepast worden.

Uitvoering
De fietsoversteken Luntereseweg-Hertespoor en Van Zuylen Van Nieveltlaan-Valkseweg worden voorbereid in 2011 en uitgevoerd in 2012. Deze planning is mede afhankelijk van de uitvoering van de fietssnelweg Hertespoor-Veller. Het parkeerterrein Kootwijk wordt voorbereid en uitgevoerd in 2011. Het invoeren van 60 km/u ten westen van de A30 wordt voorbereid in 2011. In 2011 staat ook overleg met de bewoners van dit gebied gepland. De uitvoering wordt begin 2012 verwacht.

Meer informatie
Het GVVP van de gemeente Barneveld is te downloaden van de website www.barneveld.nl.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl