Gemeente Barneveld


Onderzoek "Parkeren in woonwijken" afgerond

De gemeente heeft zes locaties van parkeeroverlast in de `oudere' woonwijken geïdentificeerd op basis van het onderzoek naar parkeren in woonwijken. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de onderzoeksresultaten en het opstellen van een uitwerkingsplan. De onderzoeksresultaten worden nu ter kennisneming aangeboden aan de gemeenteraad.

Aanleiding
Het college is door de gemeenteraad, via een amendement bij de Kadernota 2010-2013, gevraagd een beleidsplan voor parkeren in woonwijken te ontwikkelen. Het onderzoek naar parkeerproblemen in oudere wijken is een eerste stap op weg naar een beleidsplan. De resultaten van het onderzoek worden nu aangeboden aan de raad. Op basis van deze onderzoeksresultaten zal een uitwerkingsplan worden opgesteld. Dit plan wordt in september 2011 aan de raad aangeboden.

Het probleem
Oudere wijken zijn ingericht volgens de destijds geldende ontwerpvoorschriften en parkeernormen. Ondertussen is het autobezit toegenomen. Hierdoor kan een mogelijk tekort aan parkeerplaatsen ontstaan in de voornamelijk oudere woonwijken. Dit kan resulteren in parkeeroverlast met bereikbaarheidsproblemen voor hulpdiensten. Het onderzoek richt zich op het in kaart beregen van de parkeerproblemen in de oudere woonwijken. Daarnaast is bij de uitwerking van de onderzoeksresultaten de mogelijkheden voor extra parkeerruimte onderzocht.

Aanpak onderzoek
Aan de hand van klachtbrieven en een `schouw' van de verschillende wijken is vastgesteld waar parkeerproblemen aanwezig zijn. Ook de locaties die voorkomen uit de inventarisatie van de ChristenUnie naar de bereikbaarheid van de brandweer zijn in dit onderzoek meegenomen.

Resultaten onderzoek
Op basis van de verschillende inventarisaties is een lijst op gesteld met nader te onderzoeken locaties. Deze locaties zijn onderzocht op maatgevende tijdstippen en daarbij is gekeken wat de problemen zijn en waar deze door worden veroorzaakt. Uit het nader onderzoek komen een aantal locaties naar voren waar maatregelen voor uitgewerkt moeten worden in het op te stellen uitwerkingsplan. Het gaat om de volgende locaties:

Barneveld
o Nijenbeek
o Neerijnen
o Cannenburg

Voorhuizen
o Noordwest (De Wheem)
o Molenpark

Garderen
o Van de Craatslaan

Het hele onderzoeksrapport `Parkeren in woonwijken' is hier te downloaden.

* Onderzoek Parkeren in woonwijken.pdf

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl
e