Gemeente Rotterdam

vistrap aanwinst voor natuur

20 april 2011 | Gemeentewerken | persbericht

Vistrap op 13 april in gebruik genomen.

Met het uitzetten van zeelt, snoeken en voorntjes door wethouder Van Huffelen, hoogheemraad Agnes van Zoelen en portefeuillehouder van deelgemeente Kralingen-Crooswijk Jock Geselschap is de vistrap bij de Kralingse Plas op 13 april in gebruik genomen. De vistrap biedt vissen een natuurlijke omgeving om vanuit de Kralingse Plas naar de paaiplaats in de Wolvenvallei te komen. Bezoekers kunnen er genieten van vissen die stroomopwaarts zwemmen en over de watervallen springen.

De vistrap is onderdeel van het Integraal Plan Kralingse Plas waarmee de waterkwaliteit in de plas blijvend moet verbeteren. Een betere waterkwaliteit voorkomt de groei van blauwalgen en vergroot de diversiteit van planten en dieren. De natuur krijgt daarmee een flinke impuls.

Verbetermaatregelen
Naast de realisatie van de vistrap werken Gemeentewerken en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard op verschillende plaatsen aan de plas. De plas is in 2010 gesaneerd en wordt nu op verschillende plaatsen ondieper gemaakt. Hierdoor kunnen verschillende soorten oeverplanten zich vestigen en zorgen voor veilige schuilplaatsen voor vissen. Aan de noordkant van de plas komt nog een 800 meter lange steiger, waar wandelaars goed zicht hebben op de plas en boten kunnen aanleggen. Ook wordt de heemtuin uitgebreid. Al deze inrichtingsmaatregelen maken de aanblik van de plas nog gevarieerder.

De aanvoer van fosfaatrijkwater kan zorgen voor algengroei. Op de waterinlaat komt een installatie die de fosfaten uit het aangevoerde water filtert. Verder wordt het gemaal vervangen door een visvriendelijk exemplaar. In de tweede helft van 2011 zijn de `werken aan een schone Kralingse Plas' uitgevoerd en kan de natuur zijn gang gaan.

Het integraal plan Kralingse Plas is een gezamenlijk project van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de gemeente Rotterdam en de deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Het totale project kost circa 13 miljoen euro. Voor de verbeteringsmaatregelen uit het inrichtingsplan is een Europese subsidie verkregen.