Nederlands Jeugdinstituut

Families First en Vereniging Ambulante Spoedhulp gaan intensieve samenwerking aan

20 april 2011

Tijdens het congres `De Werking van Samen' op 11 april jl. hebben vertegenwoordigers van het Nederlands Jeugdinstituut, als licentiehouder van Families First (FF), en de Vereniging Ambulante Spoedhulp (ASH) een samenwerkingsovereenkomst getekend. De beide modulen, ASH en FF, zijn speciaal ontwikkeld voor crisisinterventie in de jeugdzorg. Ze sluiten goed op elkaar aan en versterken elkaar inhoudelijk. Gezinnen en kinderen die in crisis verkeren of waarbij spoedeisende hulp nodig is, kunnen hierdoor beter worden geholpen. Deze gezinnen en kinderen zullen profiteren van de uitwisseling van kennis en vaardigheden tussen beide modules. Daarnaast zijn professionals door de samenwerking beter toegerust.

Crisisjeugdhulp Nederland

De samenwerking is een eerste stap voor de inrichting van een bredere paraplu : Crisisjeugdhulp Nederland. Deze paraplu beoogt in de toekomst naast ASH en FF meerdere crisishulpvormen te herbergen. Bijvoorbeeld residentiële crisisopvang en crisis pleegzorg. Het doel van de paraplu is om, onder verantwoordelijkheid van de betrokken jeugdzorgorganisaties, de kennis en werkwijzen over crisis- en spoedeisende vragen van gezinnen en kinderen te bundelen, te borgen en door te ontwikkelen.

Rol Nederlands Jeugdinstituut

Het Nederlands Jeugdinstituut is nauw betrokken bij deze ontwikkeling. Specifiek als voorzitter van het consortium ASH/FF en in brede zin als sparringpartner van (bestuurders uit) het veld. De betrokkenheid richt zich vooral op het komen tot een kwaliteitsimpuls in het implementeren van kennis over wat werkt, vervat in interventies in de jeugdsector.