Openbaar Ministerie

Transactie overeen gekomen met ROC in Arnhem

20 april 2011 - Functioneel Parket

Het Functioneel Parket is met het ROC Rijn IJssel te Arnhem een transactie overeengekomen in de vorm van een boete van 35.000 euro vanwege valsheid in geschrifte. Uit onderzoek door de FIOD is gebleken dat het ROC Rijn IJssel door de valsheid in geschrifte tussen 2004 en 2007 ten onrechte 1,9 miljoen euro aan Europese subsidies heeft ontvangen via het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en wetenschap.

De Europese subsidie is verleend voor 12 projecten ter voorkoming van vervroegd schoolverlaten. Het ROC had de administratie die hoorde bij de projecten niet tijdig op orde. Dat had wel gemoeten wilden ze rechtmatig aanspraak kunnen maken op de subsidies. Het ROC heeft de administratie later op orde gebracht, maar de datum zo veranderd dat het leek of de administratie wel op orde was voor de aanvraag van subsidies.

Het onderzoek startte halverwege 2009. De overeengekomen transactie wordt gezien als een passende afdoening van de zaak, omdat gebleken is, dat er geen persoonlijke zelfverrijking heeft plaatsgevonden. De gedeclareerde werkzaamheden zijn wel daadwerkelijk verricht. In 2010 heeft het ministerie van OCW de subsidies op nihil gesteld. Voor de bij wijze van voorschot uitbetaalde bedragen is een terugbetalingsregeling getroffen.