CDA


Van der Werf: Inventariseer gebouwen met asbest woensdag 20 april 2011

De Tweede Kamer vergaderde vandaag over het probleem van asbest. Onlangs is gebleken dat er op veel scholen nog vaak asbest aanwezig is. Daarnaast zijn er te veel beunhazen actief om op een onveilige en goedkope wijze asbest bij particulieren te verwijderen. âOnwenselijke situatiesâ, aldus Marieke van der Werf, woordvoerder duurzaamheid van de CDA-fractie. âOnlangs is de regering met een reactie gekomen op twee belangrijke rapporten over asbest. Het risico is er dat we een rituele dans rond dit onderwerp draaien, zonder naar oplossingen te zoekenâ.

Van der Werf had reeds eerder een motie ingediend die de regering opriep om in 2012 een inventarisatie voltooid te hebben voor scholen met eventueel asbest aanwezig. Die asbestdaken zouden dan vóór 2014 verwijderd moeten zijn. In het debat diende Van der Werf ook een motie in voor een wettelijke meldplicht voor asbestaanwezighied. Van der Werf: âDit zou betekenen dat wanneer eigenaren of beheerders van gebouwen op de hoogte zijn van de aanwezigheid van asbest, zij verplicht zijn dit te melden aan de bewoners van het gebouw. Ook als de aanwezige asbest niet direct een gevaar oplevert voor de volksgezondheidâ.

Een ander probleem bij asbestverwijdering is het grote kostenverschil tussen professionele verwijdering en de onveilige en gevaarlijke verwijdering door beunhazen. Van der Werf: âGecertificeerde bedrijven zijn vaak stukken duurder en het kost veel meer tijd dan illegale verwijdering door beunhazen. Als je niet op de hoogte bent van de noodzaak van een veilige verwijdering dan is er een groot risico dat mensen dit laten doen door illegale particulieren. Hier is dan vaak sprake van een groot risico voor de volksgezondheidâ. Van der Werf diende daarom een motie in die de regering oproept om maatregelen te treffen zodat gecertificeerde verwijdering qua procedure en kosten voor de particulier aantrekkelijker wordt gemaakt.