Wageningen Universiteit en Researchcentrum 19 apr 2011

Onderdeel: LEI

Als de energieprijzen niet hoog blijven, zou de crisis op de graanmarkt volgend jaar wel weer bijna voorbij kunnen zijn. Maar dat is geen reden om het sein âbrand meesterâ te geven, stelt Roel Jongeneel, hoogleraar Landbouwpolitiek en onderzoeker bij het LEI, onderdeel van Wageningen UR, in het opinieblad cv.koers.

Volgens Jongeneel zijn twee vormen van beleid nodig: een beleid van voorraadbeheer en prijsstabilisatie om de instabiliteit op korte termijn te beheersen. En beleid met betrekking tot biobrandstoffen dat beter is afgestemd op de vraag naar voedsel. âDe maag gaat voor de tankâ, aldus Jongeneel.

In het artikel 'Het dure eten zorgt voor honger' legt de onderzoeker uit wat de voedselprijscrisis inhoudt en wat de gevolgen hiervan zijn. Zo profiteren westerse agrariërs van de hoge graanprijzen, terwijl in ontwikkelingslanden arme mensen de dupe zijn. Ook het ongenoegen in Egypte, Tunesië en eerder in de Filippijnen, heeft rechtstreeks te maken met de bedreigde voedselzekerheid van groepen die zich tot nu toe nog aardig konden bedruipen.

FAQ hoge voedselprijzen
Het dure eten zorgt voor honger (artikel cv.koers) Contact
Roel Jongeneel