Nederlandse Orde van Advocaten

Advocaat geschorst na onderzoek Opgelicht

20-04-2011 | 0 reacties

De Leidse advocaat die eerder in opspraak raakte vanwege zijn visitekaartje met de tekst: ´Eerst schieten, dan praten,' is geschorst vanwege een ernstig vermoeden van oplichting. Per 11 april heeft hij zich laten uitschrijven als advocaat.

Cameraploeg
De redactie van Tros Opgelicht?! kreeg een tip over de vermeende oplichting. Een geheime cameraploeg van het televisieprogramma organiseerde een ontmoeting met de advocaat in een hotel. Hierbij probeerde de vermomde advocaat een bankrekening af te troggelen van een verklede redacteur van Tros Opgelicht?! Op basis van de beelden van het televisieprogramma heeft Ernst van Win, de deken van de Haagse Orde van Advocaten, in overleg met de Raad van Toezicht, de advocaat per 4 april geschorst.

Andere klachten
Behalve de verdenking van oplichting wordt de advocaat verdacht van het vermengen van zijn rol als advocaat met zijn privé-belangen. Bovendien zou hij de deken van de Orde hebben geïntimideerd. `In mijn persoonlijke omgeving heeft hij gevraagd of er mensen mijn vijand waren. Hiertegen heb ik een dekenklacht ingediend', zegt Van Win.

Uitgeschreven
De `schietende advocaat' heeft zichzelf inmiddels laten schrappen van het tableau. `Waarschijnlijk denkt hij zo te kunnen ontkomen aan een tuchtrechtelijke procedure. Maar dat is niet het geval', aldus Van Win. Dinsdagavond 19 april werden de beelden van het TROS-programma uitgezonden.