VisitDenmark


Kopenhagen bevestigt zijn status als culinaire âhot spotâ Woensdag, april 20 2011

Restaurant Noma opnieuw âBeste restaurant ter wereldâ

Restaurant Noma in de Deense hoofdstad Kopenhagen is maandagavond 18 april jl. opnieuw gekozen tot âs werelds beste restaurant. De nummer één van de lijst âSan Pellegrinoâs Worldâs 50 Best Restaurantsâ bevestigt hiermee de positie van Kopenhagen als culinaire koploper en gastronomische âhot spotâ. Ook vorig jaar kreeg Noma met chef-kok René Redzepi de wereldtitel toebedeeld.
NOMA
NOMA

New Nordic Cuisine op de wereldkaart

De prijs wordt alom beschouwd als de hoogste onderscheiding in de culinaire wereld en Noma's tweede achtereenvolgende overwinning vestigt de aandacht op het huidige succes van New Nordic Cuisine en de positie van de Deense hoofdstad Kopenhagen als een culinaire bestemming van wereldklasse.

Noma is een afkorting van de twee Deense woorden nordisk (nordic) en mad (eten). Het twee Michelin-sterren tellende restaurant, gerund door chef-kok René Redzepi, werd geopend in 2004 en is gevestigd in een oud pakhuis aan de kade van Christianshavn, in het centrum van Kopenhagen. Bij Noma en de New Nordic Cuisine gaat het om eerlijke gastronomie en regionale smaak.
Meer sterren in Kopenhagen
In heel Kopenhagen gebruiken chef-koks de recepten van aloude Deense gerechten die ze met innovatieve bereidingswijzen aanpassen, met behulp van lokale, seizoensgebonden ingrediënten en door gebruik te maken van de invloed van internationale keukens. Nu, meer dan ooit, bloeit het gastronomisch talent in Kopenhagen.

In 2011 behaalden maar liefst tien restaurants in Kopenhagen een plekje op de wereldwijde Michelin-lijst van voortreffelijke restaurants, waarbij ze in totaal elf Michelin-sterren toebedeeld kregen, het hoogste aantal in Scandinavië. Noma staat aan het hoofd van deze groep, met als enige restaurant in Kopenhagen twee Michelin-sterren.

Het onlangs heropende restaurant Geranium in Kopenhagen kreeg een Michelin rising-star. Drijvende kracht achter dit biologische restaurant is chef-kok Rasmus Kofoed, die onlangs een gouden medaille won op de Bocuse d'Or, het wereldkampioenschap voor chef-koks.

Een breed spectrum aan culinaire kleuren
Van een heerlijk diner bij Michelin-sterrenrestaurants tot traditioneel Deens Smørrebrød (lunchgerecht van rijkelijk belegd Deens roggebrood) en value-for-money proeverijen bij kleine restaurants in nieuwe wijken, zoals het Kopenhagen Meatpacking District: Kopenhagen biedt een grote verscheidenheid aan uitstekende smaakervaringen.

De Jægersborggade in de Kopenhaagse wijk Nørrebro heeft zijn eigen boerenmarkten en is één van de snelst groeiende eetstraten van de stad, met aantrekkingskracht op milieuvriendelijke boetiekjes en ambachtelijke restaurantjes. De door El Bulli opgeleide chef Christian F. Puglisi runt hier twee eetgelegenheden, waaronder het onlangs geopende restaurant Relæ.

Food festivals voor iedereen
Een geweldige manier om een echte Kopenhaagse eetervaring te beleven, is de stad te bezoeken tijdens het Copenhagen Cooking Festival, dat dit jaar voor de zesde maal georganiseerd wordt en plaats vindt van 19-28 augustus. Met allerlei activiteiten door de hele stad is Copenhagen Cooking één van de belangrijkste slowfoodfestivals van Scandinavië.

In het laatste weekend van het Copenhagen Cooking Festival start dit jaar een nieuw initiatief op culinair gebied, het zogenaamde 'Mad Foodcamp' ('mad' betekent eten in het Deens, maar er wordt ook verwezen naar het Engelse 'mad' als in 'gek').
Het festival vindt plaats op 27 en 28 augustus op Refshaleø, een 5 hectare groot schiereiland in de haven van Kopenhagen. Achter het initiatief staan de grondleggers van de New Nordic Cuisine-beweging, René Redzepi (chef-kok Noma) en Claus Meyer (high-profile gastro ondernemer en mede-eigenaar van Noma), die zijn geïnspireerd door het Roskilde Festival, het beroemde muziekfestival in de Deense stad Roskilde even buiten Kopenhagen. Het idee is om een 'grass root beweging' te creëren, waar mensen een paar dagen hun liefde voor eten kunnen cultiveren.

Meer informatie over Noma, âs werelds beste restaurant: www.visitdenmark.nl/noma, www.theworlds50best.com en www.noma.dk

Bekijk een video van Noma met René Redzepi:
http://video.denmark.dk/Default.aspx?nid=6&vid=39

Meer informatie over âs werelds beste chef Rasmus Kofoed: http://www.bocusedor.com/2011/index.php/en/Concours/Accueil.html

Meer informatie over New Nordic Cuisine:
www.visitdenmark.nl/gastronomie

Meer informatie over de culinaire festivals: www.copenhagencooking.com en http://madfoodcamp.dk/ en www.visitdenmark.nl/gastronomie

Meer informatie over (culinair) Kopenhagen:
www.visitdenmark.nl/kopenhagen