Reputatie Philips is excellent

Persbericht van PR Newswire

ROTTERDAM, April 20, 2011 /PRNewswire/ -- Philips heeft de beste reputatie van de 30 grootste bedrijven van Nederland, zo blijkt uit de jaarlijkse studie van het Reputation Institute. De prestigieuze Reputatie Award - voor het Nederlandse bedrijf met de beste reputatie - werd gisteravond uitgereikt aan Philips door Cees van Riel, hoogleraar Corporate Communication aan Rotterdam School of Management, Erasmus University, en mede-oprichter van het Reputation Institute. Philips voert voor het vierde jaar op rij de ranglijst aan met een excellente reputatiescore. Ahold is de grootste stijger in de ranglijst en komt op de tweede plaats te staan. Een andere nieuwkomer in de top 3 is Heineken, die Air France-KLM en FrieslandCampina verdringt. Met een marginaal verschil staan op de 4e, 5e en 6e plaats de Rabobank Groep, FrieslandCampina en Air France-KLM.
TNT dat zwaar lijdt onder het massale ontslag van postbodes laat in 2011 de grootste daling zien en zakt terug naar de 24e plaats. Ook de NS is veelvuldig negatief in het nieuws geweest door de winterperikelen en staat nu onder aan de lijst van grootste Nederlandse ondernemingen. Het herstel van de financiële instellingen zet door. Vooral ING en in iets mindere mate ABN AMRO zien een flinke verbetering van hun reputatiescore.
Het onderzoek naar de reputatie van Nederlandse bedrijven is een onderdeel van de wereldwijde reputatiestudie in 41 landen van het Reputation Institute. De ranglijsten worden opgesteld aan de hand van het door het Reputation Institute ontwikkelde RepTrak(TM) model. Dit model meet reputatie door te kijken naar zowel het gevoel van mensen bij een bedrijf als naar de rationalisatie van dit gevoel door zeven "reputatie-aanjagers": 1) producten & diensten, 2) innovatie, 3) werkomgeving, 4) corporate governance, 5) maatschappelijk verantwoord ondernemerschap, 6) leiderschap en 7) financiële prestaties. Elk bedrijf is door minimaal 300 mensen die de onderneming kennen op deze elementen beoordeeld.
"Interessant is de vrij unieke reputatiescore van Philips, een score van boven de 80, die slechts door enkele bedrijven eerder werd behaald in Nederland", volgens Cees van Riel. "In de afgelopen tien jaar heeft Philips een grote stijging doorgemaakt in de reputatieranglijst. In 2001 kwam Philips niet voor in de top 10 van onze reputatieranglijst en nu sluit Philips het Kleisterlee-tijdperk af met een excellente reputatiescore." Een ander opmerkelijk resultaat is de enorme stijging van Ahold in de reputatieranglijst. "Het boekhoudschandaal bij Ahold is kennelijk vergeven en vergeten. Ahold stijgt met 6.5 punt en staat op de tweede plaats na Philips", zei Van Riel. "Het managen van reputatie bij Ahold werpt zijn vruchten af. Als deze groei voorzet, zal het mij niet verbazen dat Ahold binnen korte termijn aan kop staat van de reputatieranglijst."
"Wij zijn blij dat Philips voor het vierde achtereenvolgende jaar als bedrijf met de beste reputatie in Nederland wordt gezien", aldus Frans van Houten, President en CEO van Royal Philips Electronics. Deze erkenning komt op een mooi moment, het jaar waarin we onze 120e verjaardag vieren. Kijken we niet alleen terug maar ook naar de toekomst, dan is deze erkenning een inspiratie om onze missie om het leven van mensen te verbeteren door middel van innovaties versneld in praktijk te brengen. We zullen daarbij voortgaan op dezelfde duurzame manier die door onze klanten en andere stakeholders zo wordt gewaardeerd."

Bedrijf RepTrak(TM) Pulse

Philips 80.5
Ahold 75.7
Heineken 74.8
Rabobank Groep 73.8
FrieslandCampina 73.6
Air France-KLM 73.2
Unilever 72.2
CZ 71.8
Wolters Kluwer 71.2
ING Groep 68.1
Randstad 68.0
KPN 67.0
AkzoNobel 66.9
BAM Groep 66.1
Menzis 65.8
VolkerWessels 65.3
DSM 65.3
Nutreco 64.7
Reed Elsevier 64.5
Eneco 63.1
UVIT 63.0
ABN Amro 61.7
Shell 61.3
TNT 61.3
Eureko/Achmea 60.8
Aegon 59.8
Delta Lloyd Groep 58.6
ASR Nederland 58.3
SNS Reaal 57.9
NS 49.1

Reputation Institute (New York) is een toonaangevende internationale onderzoeks- en adviesorganisatie die zich toelegt op het uitdragen van kennis over bedrijfsreputaties. Door systematisch onderzoek en analyse helpt het Reputation Institute bedrijven uitvoerige strategieën te ontwikkelen en operationele besluiten te nemen op het gebied van reputatiemanagement. Reputatie Institute heeft een wereldwijd netwerk van lokale kantoren, partners, praktijkmensen en academici. http://www.reputationinstitute.com
Rotterdam School of Management, Erasmus University wordt consequent gerekend tot de top 10 business schools in Europa. Het bedrijf is gevestigd in de internationale havenstad Rotterdam, waar de Nederlandse kernwaarden openheid, flexibiliteit en het accepteren van diversiteit bedrijven uit de hele wereld hebben aangetrokken. De nadruk ligt op doorbraken in onderzoek en praktijken die relevant zijn voor bedrijven; primair gaat de aandacht uit naar het ontwikkelen van leiders die hun vernieuwende ideeën kunnen omzetten in een duurzame toekomst. Onze portfolio bestaat uit een breed gamma van programma's voor Bachelor, Master, Doctoraal en MBA programma's en opleidingen voor executives. http://www.rsm.nl

Rotterdam School of Management, Erasmus University



Razende Robot Reporter