Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 20 april 2011

'Slimme' leds voorzien algen efficiënter van energie dan zonlicht

UvA-onderzoekers ontvangen subsidie voor fotosynthese-onderzoek

Gepubliceerd op 20 april 2011

Onderzoekers van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben een subsidie gekregen voor een pilot study naar efficiëntieverhoging van de biologische fotosynthese. Met de beurs gaan ze onderzoek doen naar het gebruik van `slimme' led-verlichting om algen, en mogelijk bij vervolgtoepassing ook planten, in de land- en tuinbouw efficiënter van energie te voorzien dan via zonlicht. Deze studie met algen moet aantonen hoeveel efficiënter. De subsidie van 240.000 euro is verstrekt in het kader van het programma Towards BioSolar Cells van Stichting FOM en het NWO-gebied Aard- en levenswetenschappen.

Nu nog wordt slechts 1% van alle op aarde beschikbare zonne-energie door algen en planten gebruikt. Verdubbeling van de landbouwproductie is echter nodig om de groeiende wereldbevolking ook in de toekomst van voldoende voeding en (bio)brandstoffen te voorzien.

De UvA-onderzoekers (Hans Matthijs, Klaas Hellingwerf en Jef Huisman) tonen aan dat zonlicht verre van ideaal voor algengroei is. Veel effectievere groei kan worden bereikt met slimme led-verlichting. Algen en planten gebruiken het proces van fotosynthese om licht om te zetten in chemische energie om koolstofdioxide vast te leggen in bouwstoffen voor groei. Bij de slimme led-verlichting wordt gebruik gemaakt van het snel aan en uit kunnen schakelen van led-lampjes in verschillende kleuren om licht te produceren dat perfect, veel beter dan gewoon zonlicht, aansluit bij het moleculaire mechanisme van de fotosynthese. Hoeveel winst er kan worden behaald is de uitdagende vraag van dit anderhalf jaar durend project gefinancierd door het BioSolar Cell-programma.

Toepasbaar in de toekomst

De resultaten van deze inventariserende studie worden gebruikt voor het opzetten van een groter vervolgproject dat tot praktisch toepasbare led-verlichting voor algenbiomassagroei in aquacultuur moet leiden. Naast directe toepassingen op plaatsen waar nu al kunstlicht wordt gebruikt, zoals in de kastuinbouw, zou dit uiteindelijk kunnen leiden tot een veel breder toepasbare, duurzame technologie. Er zou bijvoorbeeld zonlicht in elektriciteit kunnen worden omgezet op plaatsen waar veel zon is, maar waar direct gebruik voor fotosynthese door algen en planten in de landbouw is uitgesloten (bijvoorbeeld in de Sahara), om deze vervolgens te gebruiken om led-verlichting elders te laten branden. Het grote bijkomende voordeel ten opzichte van de reguliere landbouw is dat bij led-kunstlicht in meerdere lagen boven elkaar kan worden geteeld, waardoor er minder landoppervlak nodig is en dus ook minder bedreiging van natuurgebieden die moeten wijken voor de landbouw.