Ministerie van Defensie

Minister onderstreept belang aanwezigheid Caraïbisch Gebied

20 april 2011, 10.49 uur

Op Kustwachtsteunpunt Hato inspecteren Hillen en Van Uhm de gewapende wacht, verzorgd door een peloton van de landmachtcompagnie. (foto: ministerie van Defensie) Minister Hans Hillen en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm hebben gisteren een zesdaags werkbezoek aan het Caraïbisch Gebied afgesloten. Met het Defensiepersoneel op de Benedenwindse eilanden spraken zij uitgebreid over de forse bezuinigingen. In Aruba ging minister Hillen aan boord van de cutter Panter. (foto: ministerie van Defensie)

Voor de medewerkers was het een welkome gelegenheid om, kort na het afkondigen van de maatregelen, direct van gedachten te kunnen wisselen met de top van het departement. Hillen benadrukte in deze gesprekken het belang van de aanwezigheid van Defensie in dit stukje koninkrijk.

Betrokken

Minister Hillen en generaal Van Uhm in gesprek met de gouverneur van Curaçao, Frits Goedgedrag. (foto: ministerie van Defensie)

Hillen en Van Uhm begonnen hun bezoek op Aruba, waar ze een ontmoeting hadden met minister-president Mike Eman en gouverneur Fredis Refunjol. Op Marinierskazerne Savaneta spraken ze vrijuit met het personeel evenals aan boord van Hr. Ms. Rotterdam. De ceremoniële binnenkomst van het amfibisch transportschip in Oranjestad viel samen met het bezoek. Commandant kapitein-ter-zee Peter van den Berg: "Zij laten hiermee zien betrokken te zijn met het wel een wee van de bemanning dat ver van huis haar operationele taken uitvoert. Juist in deze tijden is dat van wezenlijk belang."

Kustwacht

De minister bekijkt een training van de Curaçaose Militie. (foto: ministerie van Defensie)

Op Bonaire spraken beide hoogwaardigheidsbekleders met gezaghebber Glenn Thodé en met de Koninklijke Marechaussee. Als laatste stond Curaçao op het programma. Bij het kustwachtsteunpunt Hato toonde de minister zich onder de indruk van de ontwikkelingen die de Kustwacht, sinds haar oprichting 15 jaar geleden, doormaakte.

Militie

Na een ontmoeting met Gouverneur Frits Goedgedrag en minister-president Gerrit Schotte, bracht een snelle `taxirit' in een Superrhib de delegatie naar Marinebasis Parera, waar de bewindsman en CDS werden bijgepraat door Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman. Een rondleiding over Marinekazerne Suffisant, waar de Curaçaose Militie wordt opgeleid, sloot het bezoek af.