Partij voor de Vrijheid (PVV)

Column De Dagelijkse Standaard

Weg met alle Europese ontwikkelingshulp

Het is de zoveelste klap in het gezicht voor ontwikkelingshulpfans: deze week kwam Open Europe, een onafhankelijke Britse denktank, met een vernietigend rapport over Europese ontwikkelingshulp. De Europese Unie blijkt de afgelopen jaren belastinggeld gestoken te hebben in de meest bizarre hulpprojecten. Een paar voorbeelden: in Burkina Faso ging een half miljoen naar een dansproject. In Sierra Leone veranderde een door de EU gesubsidieerd medisch centrum in een urinoir. In Mali ging er tien miljoen naar een banencentrum dat slechts zes mensen aan het werk hielp. En een in Brussel gevestigd bureau ontving een half miljoen om promotiemateriaal te maken zodat Europeanen doordrongen blijven van de armoede in de rest van de wereld.

Deze voorbeelden haalden het nieuws. Maar de kritiek geuit in het rapport is veel fundamenteler van aard dan de mediaberichten doen geloven. De Europese Unie besteedde in 2009 12,3 miljard euro aan ontwikkelingshulp. Van die hulp gaat slechts 46 procent naar lage inkomenslanden. Het grootste deel van het hulpbudget komt dus terecht in landen die relatief welvarend zijn. Opvallend is dat Turkije, met meer dan een half miljard euro per jaar, de grootste ontvanger van Europees hulpgeld is. Waarom eigenlijk? De Turkse economie is, net achter Nederland, de zeventiende ter wereld en volgens cijfers van het IMF is in Turkije het inkomen per hoofd van de bevolking hoger dan in de EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije. Ook twee Europese landen, Servië en Kosovo, horen bij de top tien van hulpontvangers.

Maar ook buiten Europa gaat er veel geld naar relatief rijke gebieden. Zo ontvangt Nieuw-Caledonië, een Frans overzees gebiedsdeel in Oceanië, met een gemiddeld inkomen dat vergelijkbaar is met dat van de Europese Unie, vele miljoenen.

Verder toont het rapport aan dat meer dan vijf procent van het Europese hulpbudget, honderden miljoenen dus, opgaat aan `administratiekosten' en dat de controle op de besteding van Europese hulpgelden onder de maat is.

Tijdens een hoorzitting over ontwikkelingshulp in de Tweede Kamer eerder deze week zei Peter van Lieshout, hulpdeskundige van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), dat er met ontwikkelingshulp "heel veel mis gaat". Feit is dat de Brusselse bureaucraten het wel heel bont maken.

Op mijn initiatief debatteert de Tweede Kamer binnenkort met staatssecretaris Ben Knapen over het Open Europe-rapport. Ik ga het kabinet vragen geen financiële bijdrage meer te doen aan Europese ontwikkelingshulp. Er is wel genoeg Nederlands belastinggeld verspild.

Johan Driessen is Tweede Kamerlid en woordvoerder ontwikkelingshulp voor de Partij voor de Vrijheid