Algemene Onderwijsbond

20-04-2011

Onbevoegden geven minder goed les

Onbevoegde en nog niet bevoegde leraren geven minder goed les dan docenten die wel hun papieren hebben, schrijft de Onderwijspectie in het Onderwijsverslag 2010/2011. In het voortgezet onderwijs komt nog niet zo veel terecht van de begeleiding van jonge leraren.

Vijf tot tien procent van de leraren in basis- en voortgezet onderwijs presteert onvoldoende bij didactiek en klassenmanagement, constateert de Onderwijsinspectie. Maar er springen bepaalde groepen uit die het gemiddeld slechter doen.

o Onder druk van het lerarentekort in het voortgezet onderwijs zijn scholen geneigd om onbevoegden en leraren-in-opleiding voor de klas te zetten. Maar, zo constateert het Onderwijsverslag 2009/2010 op basis van meer dan duizend lesobservaties, deze groep leraren presteert op alle onderdelen zichtbaar slechter dan leraren die wel de juiste opleiding hebben afgerond. Op het havo heeft 13 procent geen juiste bevoegdheid, in het vwo 9 procent. Het percentage onbevoegden loopt bovendien de laatste jaren op. Daarnaast stellen in mindere mate ook leraren met meer dan dertig jaar ervaring gemiddeld wat teleur.

o De begeleiding van starters in het voortgezet onderwijs loopt nog slecht. Zij hebben bij een fulltime baan recht op één lesvrije dag voor voorbereiding en begeleiding. In de praktijk telt de begeleiding maar zes uur per maand. Slechts de helft is tevreden over de begeleiding, zij vinden dat er te veel aandacht is voor het welbevinden en te weinig voor professionele ontwikkeling.

o Vrouwen geven in het basis- en voortgezet onderwijs iets beter les dan mannen. In het basisonderwijs scoren ze vooral beter op onderdelen als het systematisch volgen van de vorderingen en het afstemmen van het onderwijs op de verschillen in de klas.