Gemeente Kampen

drank, Meer scoren!'


-

Activiteiten voor ouders en jongeren tijdens campagneweek `Minder drank, Meer scoren!'

19-04-2011

CJG, jongerenwerk en gemeente brengen alcoholgebruik jongeren onder de aandacht

Zo vlak voor de Meivakantie brengt de gemeente Kampen - in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Kampen en het Jongerenwerk - de gevaren van te veel, te vaak en te vroeg alcohol op jonge leeftijd weer onder de aandacht van ouders en jongeren.

Voor deze campagneweek, die wordt gehouden van 25 t/m 29 april, is gekozen voor het thema `Alcohol en Opvoeden'. Onder het motto `Minder drank, Meer scoren!' organiseren we diverse activiteiten en geven we extra publiciteit om de aandacht te vestigen op de gevaren van alcohol op jonge leeftijd.

Tijdens de campagneweek worden er in de gemeente Kampen diverse activiteiten georganiseerd voor zowel de ouders als de jongeren.

Activiteiten voor ouders
Zo staan de inloopspreekuren van het CJG Kampen aan de Wederiklaan op dinsdag 26 april van 14.00 - 16.00 uur en op vrijdag 29 april van 9.00
- 11.00 uur in het teken van `Alcohol en Opvoeding: Hoe doe je dat?'. Hoe krijg je het voor elkaar om je kind niet te laten drinken (in ieder geval niet voor het 16e jaar)? En wat doe je als je kind 16 wordt? Hoe stel je grenzen? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens de thema-avond `Het Puberbrein en Alcohol' die het CJG Kampen i.s.m. Tactus organiseert op dinsdag 26 april van 19.30 - 21.00 uur. Tijdens deze avond, bedoeld voor ouders, opvoeders en andere betrokkenen van jongeren van 12 tot 18 jaar, staan het puberbrein en de effecten van alcohol op de ontwikkeling van het puberbrein centraal. Ook wordt ingegaan op opvoedkundige weetjes waar opvoeders hun voordeel mee kunnen doen. Wethouder Kievit opent de avond. Aanmelden kan via het CJG Kampen via: 33 70030, info@cjgkampen.nl of langskomen op werkdagen tussen 08.30 - 16.30 uur. De thema-avond wordt gehouden in het CJG Kampen, Wederiklaan 56. De toegang is gratis.

De Openbare Bibliotheek Kampen richt in samenwerking met het CJG van 18 april t/m 5 mei een themahoek in over alcohol en opvoeden.

De website www.cjgkampen.nl heeft tijdens de campagneweek een speciale `Minder drank, Meer scoren!' pagina met allerlei inhoudelijke informatie over jongeren en alcohol en alcohol en opvoeden.

Activiteiten voor jongeren
Voor de jongeren organiseert Stichting Jongerenwerk Kampen diverse activiteiten tijdens de campagneweek. Zo worden op dinsdag 26 april op het VIA tijdens de pauzes van 9.55 - 10.15 en van 11.55 - 12.15 uur verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een Tour de Bière Bicyclette (bierfiets race).
Ook wordt er met de jongeren gesproken over alcoholgebruik, worden er kleine quizjes gedaan en wordt er informatie uitgedeeld. De jongeren kunnen een MDMS enquête invullen op de website Jonginkampen.nl en daarmee een leuke prijs winnen.

Op vrijdag 29 april van 15.00 - 17.30 uur kan de Kamper jeugd bij The Take deelnemen aan een 8-kamp `Minder drank, Meer scoren!'. Een sportieve race onderverdeeld in thema's zoals Hoe voelt het om dronken te zijn?, Wat zijn jouw grenzen, Wat doet alcohol met jouw brein? etc. Bij elk spelonderdeel wordt het thema besproken met de jongeren. Aan deze race kunnen ca. 80 tot 100 jongeren deelnemen. Je kunt je aanmelden tot woensdag 27 april (individueel of per groep van max. 5) door te mailen naar:
pauline.sjk@gmail.com.

Vervolgens houdt SJK op vrijdagavond 29 april van 20.00 - 22.30 uur in jeugdhonk The Take een voorlichtingsavond over het thema `Minder drank, Meer scoren!' met onder meer quizvragen en alcoholvrije cocktails. Ook is er een politieagent aanwezig om blaastesten af te nemen. De website www.jonginkampen.nl staat de betreffende week in het teken van Minder drank, Meer scoren!, met filmpjes, informatie,een quiz en een enquête.

Tijdens de raadsvergadering van 28 april gaan jongeren van SJK en Youth for Christ een workshop alcoholvrije cocktails volgen. De cocktails worden tijdens de pauze aan de raadsleden uitgereikt. Zoals gebruikelijk zal Stichting Z.A.D. Verslavingszorg deze actieweek alle cafetaria en Döner/Kebab-zaken in de gemeente Kampen verzoeken om in deze week geen alcohol te verkopen aan jongeren.

Oproep aan ouders
Vooruitlopend op de campagneweek valt er al deze week bij alle ouders van kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar een brief op de mat om hen te informeren over wat alcohol doet met opgroeiende kinderen. Ouders denken vaak dat zij geen invloed hebben op het alcoholgebruik van hun kind. Niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouders die regels stellen aan alcoholgebruik, sterke invloed hebben op het drinkgedrag van hun kinderen. Hoe strenger de ouders zijn, des te minder er wordt gedronken. Ouders maken dus wel degelijk het verschil. In de brief vraagt wethouder Kievit de ouders dan ook om met hun kind(eren) over de gevaren te praten.

In de brochure die is bijgevoegd kunnen ouders alles lezen over alcohol en opvoeding en vinden zij tips om met hun kind(eren) in gesprek te gaan.Wethouder Kievit-Braakman: "Als gemeente maken we ons zorgen over het toenemende alcoholgebruik van de jeugd en vragen we aan alle betrokkenen aandacht hiervoor. Want alleen als alle partijen - jongeren, ouders, scholen en alcoholverstrekkers (sportkantines, cafetaria, supermarkten en slijterijen) - in actie komen, kunnen we het alcoholgebruik van jongeren inperken".

Alcoholgebruik onder jongeren zorgwekkend
Het alcoholgebruik onder jongeren is nog steeds zorgwekkend. Jongeren drinken op jonge leeftijd vaak en veel per keer. Alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar is zeer schadelijk, zo blijkt uit medisch onderzoek. Het verstoort de lichamelijke groei en vooral de ontwikkeling van de hersenen. Daardoor kunnen gedrags- en concentratieproblemen ontstaan, met slechtere schoolprestaties topt gevolg. Dat kan zelfs één tot meerdere leerniveaus schelen.

De elf gemeenten van de politieregio IJsselland willen het problematisch alcoholgebruik door jongeren aanpakken. Hiervoor hebben zij het projectplan alcoholmatiging jeugd regio IJsselland vastgesteld in december 2006. Het plan richt zich op verschillende situaties waarin jongeren beïnvloed worden: Vrije tijd (waar jongeren zich met andere jongeren ophouden), Thuis en Onderwijs. Onderdeel van het project is de campagneweek die twee keer per jaar wordt gehouden.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |