Politiebond ACP

Pensioenakkoord: Tegenargumenten ACP op een rij

CNV-voorzitter Jaap Smit bevestigt in zijn weblog van 18 april op Cnv.nl dat de ACP, bij de vakcentrale aangesloten als politievakbond, vorig jaar direct tegen het pensioenakkoord, gesloten tussen werkgevers- en werknemersorganisaties, was. De bondsvoorzitter neemt in zijn verhaal echter niet alle feiten mee die in deze beslissing van de ACP een rol hebben gespeeld. De ACP hecht er waarde aan om al deze argumenten, waaronder een uitzonderingsmogelijkheid voor zware beroepen, nogmaals op een rij te zetten.

Jaap Smit stelt in zijn weblog dat de keuze van de ACP slechts was gebaseerd op de onduidelijkheid over de wijze waarop de deelname van ouderen aan de arbeidsmarkt wordt bevorderd. Hij stelt dat er nu een groot aantal afspraken zijn gemaakt voor oudere werkzoekenden en dat de ACP nu kennelijk andere bezwaren heeft. Deze stellingname van de bondsvoorzitter klopt niet.

Argumenten ACP

Zo biedt het pensioenakkoord geen ruimte om specifieke afspraken te maken voor mensen met zware beroepen, zoals politiemensen. Het akkoord wentelt verder het risico van een pensioen eenzijdig af op werknemers en biedt geen oplossing voor mensen met een kwetsbare arbeidspositie, met name oudere werklozen. Als compensatie daarvoor werd de AOW-uitkering verhoogd. De rekening werd hiermee bij de werkgevers weggehaald en neergelegd bij de belastingbetalers. Meer details zijn terug te lezen in dit nieuwsbericht van 12 juli 2010.

Bredere discussie
Nu het draagvlak onder het pensioenakkoord is afgebrokkeld, wil de ACP werken aan een nieuw akkoord. Een pensioenakkoord waaraan een brede discussie met samenleving vooraf gaat en dat de pensioenen ook in de toekomst houdbaar houdt. In dit eerlijke pensioenstelsel moeten enkele belangrijke basisprincipes worden opgenomen. Met dit doel voor ogen zijn vanaf vrijdag 15 april twee nieuwe sites live gegaan, waarop iedereen zijn of haar bijdrage aan het debat kan leveren. Kijk hiervoor op www.ikbenvoorditpensioenakkoord.nl of
www.ikbentegenditpensioenakkoord.nl en discussieer mee! Op de websites zijn ook de belangrijke basisprincipes van de ACP met betrekking tot een nieuw pensioenstelsel na te lezen.

---

20/04/11 11:37

---