Gemeente Aalsmeer

Aalsmeer stemt in met ontwerp nieuwe Woonvisie

College gemeente Aalsmeer stemt in met ontwerp nieuwe Woonvisie

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 19 april ingestemd met het ontwerp van een nieuwe woonvisie voor de gemeente Aalsmeer. De woonvisie kan gezien worden als uitwerking van de in 2009 vastgestelde Gebiedsvisie en geeft de visie van de gemeente weer op het gebied van Wonen.

Wethouder Ulla Eurich: `Het is goed wonen in Aalsmeer en dat willen wij vooral zo houden. Kwaliteit staat voorop. Die moet ook bereikbaar zijn voor mensen voor wie dat, vanwege bijvoorbeeld financiën of gezondheid, niet vanzelfsprekend is. Aalsmeer blijft groeien, maar slechts beheerst. Er moet meer variatie komen in het woonaanbod, zodat het voor iedereen hier prettig wonen blijft. Dat is de leidraad voor ons nieuwe beleid.'

Nieuw woonbeleid

De ontwerp woonvisie verwoordt het nieuwe woonbeleid van de gemeente Aalmeer voor de komende tien jaar en is gebaseerd op onderzoek en analyse van de huidige en toekomstige woonbehoefte. Centraal in de woonvisie staan dus de woonwensen van de inwoners. Het woonaanbod moet daar zo goed mogelijk bij aansluiten. Dat doet het op dit moment niet. Het woonaanbod is te eenzijdig. In de afgelopen decennia zijn vooral eengezinswoningen in het duurdere segment gebouwd en is er weinig aanbod gekomen voor specifieke doelgroepen als jongeren, senioren en mensen met een zorgvraag. Terwijl ook deze groepen in de gemeente Aalsmeer blijven groeien. Er moet veel meer variatie in het woonaanbod komen, passend bij de diversiteit van de woonwensen van verschillende doelgroepen met verschillende portemonnees.

Voor mensen met een laag inkomen is de sociale huurvoorraad nu en straks groot genoeg. Aandacht verdient de kwaliteit van een deel daarvan, zodat de maandelijkse energielasten naar beneden gaan. Huishoudens met middeninkomens komen met de nieuwe Europese regels niet langer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Voor hen is het aanbod aan betaalbare huur- en koopwoningen zeer beperkt. Met nieuw aanbod en de inzet van startersleningen en het woonfonds wil de gemeente de kloof tussen sociale huur en koop helpen overbruggen.

De meeste inwoners van de gemeente Aalsmeer zijn prima in staat om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun woonsituatie. De gemeente ziet haar rol vooral daar waar niet voldoende aan de vraag tegemoet gekomen wordt. Wethouder Ulla Eurich: `Wij realiseren ons dat wij als gemeente over relatief weinig instrumenten beschikken om krachtig sturing te kunnen geven aan de woningmarkt. Daarom werken wij gericht samen met andere partijen als bewoners, woningcorporaties, ontwikkelaars, makelaars enzovoorts. Wat nieuwbouw- of herinrichtingprojecten betreft zullen wij als gemeente veel meer dan voorheen de regie in handen nemen om het woningbouwprogramma optimaal aan te laten sluiten bij de woonwensen van gemeente Aalsmeer. Over vijf jaar herhalen we het woonbehoefteonderzoek, zodat we onze koers zo nodig kunnen aanpassen.'

Ter visie

Voordat de gemeenteraad zich uitspreekt over de ontwerp woonvisie krijgen burgers en organisaties de mogelijkheid hun mening te geven. Gedurende vier weken ligt de visie voor een ieder ter inzage. Participatieraden, ouderenbonden, huurdersverenigingen, buurgemeenten enzovoorts zullen expliciet worden uitgenodigd om hun reactie te geven. Daarna zal de ontwerp woonvisie daar waar nodig worden aangepast, voordat deze visie uiteindelijk ter vaststelling zal worden aangeboden aan de gemeenteraad.

Woonwensenonderzoek onder jongeren

Als onderdeel van de woonwensenanalyse van de Aalsmeerse bevolking is heel specifiek onderzocht wat de woonwensen van jongeren zijn. Dit is gedaan met een Internet-enquête onder ruim 1800 jongeren en een woonwensenmarkt in Jongerencentrum N201.

Aalsmeerse jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 jaar wonen bij gebrek aan passende zelfstandige woonruimte voor het grootste deel bij hun ouders. Verder blijkt uit het onderzoek dat:


- even veel jongeren op zoek zijn naar een goedkope koopwoning als naar een sociale huurwoning;


- de meeste jongeren op zoek zijn naar een 2- of 3 kamer appartement dan wel een rijtjeshuis.

De uitkomsten van het onderzoek naar de woonwensen van jongeren en starters zijn vastgelegd in het rapport `Woonwensen van jongeren in Aalsmeer'. Dit rapport is een bijlage bij de woonvisie en kan worden ingezien bij de gemeente. Alle stukken zijn ook te downloaden via de website van de gemeente Aalsmeer.