Rijksvoorlichtingsdienst

Persbericht Commissie-Samson

Jeugdzorg werkt mee aan onderzoeken Commissie-Samson.

De Commissie-Samson, die seksueel misbruik in de jeugdzorg onderzoekt, start breed wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek heeft in de eerste plaats betrekking op signalen van seksueel misbruik van minderjarigen die onder verantwoordelijkheid van de overheid zijn geplaatst in de jeugdzorg. Jeugdzorg Nederland heeft haar leden opgeroepen om medewerking aan dit onderzoek te verlenen. De instellingen voor jeugdzorg hebben positief gereageerd op het verzoek van de Commissie-Samson om binnen de instanties onderzoek te doen naar seksueel misbruik.

Jeugdzorg Nederland heeft al haar leden verzocht om het convenant met de Commissie-Samson te ondertekenen. De eerste getekende convenanten zijn al binnen. De verwachting van Jeugdzorg Nederland is dat alle 61 instanties voor Jeugd & Opvoedhulp hun dossiers en archieven volledig zullen openen voor de Commissie-Samson. Onderzoekers van de onafhankelijke staatscommissie kunnen dan zonder belemmering inzicht krijgen of er in het verleden seksueel misbruik is geweest in instellingen en in pleeggezinnen. En ook of zich dat nu nog voordoet.

Voorzitter van de commissie, oud-procureur-generaal Rieke Samson, is blij met de eerste gesloten convenanten. Samson zegt "blij te zijn dat iedereen net als haar commissie alles op alles wil stellen om de onderste steen boven te krijgen en dat daarom de onderzoekers ruim baan krijgen.' Hans Kamps, voorzitter van Jeugdzorg Nederland "De veiligheid van het kind staat centraal in de jeugdzorg. We zijn altijd alert en proberen de kans dat seksueel misbruik in de jeugdzorg kan voorkomen tot nul te beperken.".

Het is de bedoeling dat alle nog beschikbare gegevens voor de verschillende wetenschappelijke onderzoeken vertrouwelijk gebruikt kunnen worden. Die informatie over slachtoffers, plegers en de context waarin het misbruik plaatsvond, wordt uiteindelijk in een breder verband naar buiten gebracht. Op deze manier willen de onderzoekers van de Commissie-Samson de aard en omvang van het seksueel misbruik van 1945 tot nu in beeld brengen.

Onderdeel van het onderzoek is ook hoe alle instanties reageerden op signalen van seksueel misbruik. In het eindrapport komt daarnaast aan de orde hoe de verschillende verantwoordelijkheden lagen en of die ook werden vervuld. Het onderzoek beperkt zich daarbij niet tot de instellingen en pleeggezinnen, maar ook hoe overheidsinstelllingen met meldingen omgingen.

De onderzoekers van de commissie-Samson zullen met vragenlijsten de instanties gaan benaderen. Daarna volgen enkele verdiepende case-studies. Jeugdzorg Nederland zal ook volledige medewerking geven als onderzoekers willen spreken met oud-pupillen, leidinggevenden, hulpverleners, groepsleiders en pleegzorgbegeleiders.

De onderzoeken die de komende maanden plaatsvinden, worden uitgevoerd vanuit het perspectief van het kind. Dat betekent dat hun ervaringen en herinneringen centraal staan. Uiteindelijk moeten de onderzoeken ertoe bijdragen dat de veiligheid van het kind in pleeggezinnen en instellingen zoveel mogelijk wordt vergroot.

///////

Noot voor redacties (