Unie van Waterschappen

Woensdag, 20. April 2011

Petitie muskusrattenvangst Dierenbescherming

Jan Geluk heeft in zijn functie van bestuurder van de Unie van Waterschappen een petitie van de Dierenbescherming in ontvangst genomen. VARA's Vroege Vogels was daarbij aanwezig.

De Dierenbescherming heeft de waterschappen maandag 18 april een petitie met 10.000 handtekeningen aangeboden waarin wordt gepleit voor alternatieven voor het vangen van muskusratten. Het gaat daarbij vooral om het gebruik van verdrinkingsvallen die veel dierenleed veroorzaken. Ander voorstel is dat kaden en dijken met beton of gaas worden bekleed om het graven door muskusratten te voorkomen.

Alternatieve vangstmethoden

Jan Geluk vertelde bij die gelegenheid dat verdrinkingsvallen nauwelijks meer worden gebruikt en dat waterschappen zoeken naar alternatieve vangstmethoden. Zij hebben daarvoor zelfs een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Als de Dierenbescherming daarin wil meedenken zijn ze zeer welkom. Voor wat betreft de bekleding van dijken en kaden gaf Geluk aan dat het wel heel kostbaar is om rond de 17.000 kilometer te bekleden, om van het esthetische aspect nog maar te zwijgen.

Waterveiligheid

Jan Geluk:"De waterschappen doen er alles aan om de waterveiligheid in Nederland te garanderen en inwoners van ons land te beschermen tegen wateroverlast. Muskusratten zijn een bedreiging voor dijken, kaden en slootkanten. Als een kade doorbreekt door de graverij van een muskusrattenfamilie, dan kan een polder onder water lopen. Dit kan leiden tot enorme schade en levensbedreigende situaties voor de bevolking. Het bestrijden van muskusratten is daarom noodzakelijk.

Meedenken

We beseffen dat het hier gaat om dieren. De waterschappen zijn van mening dat het onschadelijk maken van muskusratten in de meest diervriendelijke vorm moet plaatsvinden. We zijn op zoek naar alternatieven voor de huidige vangtechnieken en we nodigen iedereen uit om hierover mee te denken. We zijn blij dat de Dierenbescherming met ons meedenkt."

Uitzending aanstaande zondag tussen 08.00 en 10.00 uur op Radio 1.