Voedsel en Waren Autoriteit

Temperatuur april gunstig voor eikenprocessierups

Nieuwsbericht nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit | 20 april 2011

Het temperatuurverloop in de maand april tot nu toe is zeer gunstig voor de ontwikkeling van de jonge eikenprocessierupsen. Het maandgemiddelde voor de temperatuur tot 18 april bedraagt 11,1°C en komt al aardig in de buurt van de maandgemiddelden van 2009 en 2007 met respectievelijk 12,2°C en 13,1°C. Het langjarig gemiddelde van de maand april over de periode van 1981 tot 2010 bedraagt 9,2°C. Het is dit jaar dus aanzienlijk warmer in april dan in de meeste voorgaande jaren (bron: KNMI).

Mezen zijn momenteel de grootste vijanden van de jonge rupsen, met name wanneer er weinig rupsen van wintervlinder aanwezig zijn.

Bladontwikkeling en bestrijding
De eiken komen snel in het blad, maar er zijn grote verschillen in bladontwikkeling bij de individuele bomen in aanplantingen langs wegen te zien. Wanneer de bladontwikkeling 50% tot 70% is van het volgroeide blad, kan er effectief gespoten worden met biologische middelen op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis tegen eikenprocessierups. Dit middel werkt pas als de rups voldoende heeft binnengekregen bij het eten aan het blad. Na een bespuiting van blad dat bijvoorbeeld een grootte heeft van maar 30% van het uiteindelijke bladoppervlak, zal het middel relatief snel op het bladoppervlak worden verdund door de groei van het blad. Hierdoor is een bespuiting van bomen met een laag percentage bladoppervlak niet effectief.

Er kan gespoten worden wanneer de rupsen in het tweede en derde stadium aanwezig zijn. Verwacht wordt dat eind april of begin mei het spuitseizoen begint.