Provincie Utrecht

Complimenten en kritiek op nieuwe coalitieakkoord

Er werden complimenten uitgedeeld en er was kritiek op het nieuwe coalitieakkoord `Focus, Vertrouwen en Oplossingsgericht', van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De 11 partijen van Provinciale Staten gaven tijdens de vergadering van 18 april hun commentaar op het akkoord. De discussie spitste zich toe op de jeugdzorg, het afbouwen van subsidies en megastallen.

De meeste partijen complimenteerden de onderhandelaars met de snelheid waarmee het nieuwe coalitieakkoord en het college tot stand zijn gekomen. Een aantal partijen verweet het college dat verschillende zaken in het akkoord ontbraken. Veel fracties waren blij met de komst van drie nieuwe ecoducten in de provincie. Ook werd lof uitgesproken voor de aanpak van verschillende verkeersknelpunten waar in het akkoord over gesproken wordt. Alle partijen zijn positief met het afgeslankte college, dat van zes naar vier gedeputeerden is teruggegaan.

Een aantal partijen is ontevreden over de verdeling van de portefeuilles binnen het college. Zij noemden de verdeling van inhoud, onderwerpen en middelen onevenwichtig. Alle partijen zijn blij dat de provincie betrokken is bij de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten, maar een aantal partijen vindt dat de provincie daar actiever mee aan de slag moet gaan en niet moet wachten op het Rijk. Verschillende fracties zijn blij met het kleinere takenpakket van de provincie, maar andere partijen vinden de focus op de kerntaken nog onvoldoende. Een aantal partijen maakt zich zorgen over de toekomst van de woningmarkt in de provincie, met name waar het gaat om de sociale woningebouw voor lagere inkomens.

Tijdens het debat met het college werd met name stil gestaan bij de manier waarop de provincie subsidies gaat afbouwen. Ook de mogelijkheid van de komst van megastallen naar de provincie maakte een debat los. Aanleiding hiervoor was het in februari 2011 unaniem door de Staten aangenomen burgerinitiatief tegen de komst van megastallen in de provincie. Het college is van mening dat afspraken, die voor de vaststelling van het burgerinitiatief gemaakt zijn, nagekomen moeten worden, omdat de provincie een verantwoordelijkheid heeft als betrouwbare overheid.

Een motie van de ChristenUnie, die het college opdraagt om zich tot het uiterste in te spannen om, ondanks Rijksbezuinigingen, vast te houden aan de uitvoering van de Veenribbenvariant bij de toekomstige inrichting van polder Groot Mijdrecht Noord, werd door de Staten aangenomen. Het verzoek van enkele partijen om dierenwelzijnsbeleid opnieuw op te nemen in de portefeuilleverdeling, werd door het college toegezegd.