Provincie Overijssel

Gemeente en partners gaan voor Bruisend Hart Tubbergen

20 april 2011

Tubbergen en provincie Overijssel zetten Essent-gelden in

De gemeente Tubbergen en de provincie Overijssel willen het esdorp Tubbergen ontwikkelen als een Bruisend Hart in het Nationaal Landschap Noordoost-Twente. Met een gerichte aanpak willen beide overheden de lokale en regionale economie verdere impulsen geven op basis van de kwaliteiten van de gemeente. Bruisend Hart Tubbergen is een meerjarenprogramma, dat inhoud krijgt door inzet van gemeente, partners en de samenleving. De provincie Overijssel investeert EUR 1,1 miljoen in de ontwikkeling van het programma Bruisend Hart Tubbergen.

Niet alleen de fysieke omgeving van het centrum wordt aangepakt: ook de levendigheid van het centrum wordt versterkt. Voor een Bruisend Hart staat beleving centraal. Dit concept zal als rode draad door alle fysieke projecten heen lopen en als uitgangspunt dienen voor de marketing van Bruisend Hart Tubbergen.

Versterken

Een Bruisend Hart is niet alleen belangrijk voor de gemeente, maar voor de hele regio. Binnen het programma Bruisend Hart is er daarom veel aandacht voor ruimtelijke kwaliteit, het leveren van substantiële bijdragen aan de kwaliteiten van het Nationaal Landschap en het bieden van perspectief voor de ontwikkeling van de (vrijetijds)economie. Het programma omvat onder meer een samenhangende en gefaseerde aanpak van:
* herstel van het historische centrumkarakter van het dorp als basis voor versterking van de lokale identiteit;

* het behouden en versterken van de verzorgingsfunctie en het functioneren van de voorzieningen van Tubbergen als hoofdkern van de gemeente door sterker in te spelen op de ligging in het Nationaal Landschap;

* het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en de duurzaamheid van de openbare ruimte in het centrum en de verkeers- en parkeersituatie;

* het versterken van de ruimtelijke en functionele relatie van het centrum met het omringende landschap;

* het versterken van de elementen kunst, archeologisch en geologisch erfgoed, cultuur en evenementen.

Samen voor een Bruisend Hart!

"De betrokkenheid van bewoners en bedrijven zijn bepalend voor het succes en de kwaliteit van het Bruisend Hart. We vinden het erg belangrijk om de samenleving nauw te betrekken bij de plannen. Het Bruisend Hart wordt dan ook gerealiseerd door een speciale programmacommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de ondernemersvereniging Tubbergen, de dorpsraad Tubbergen, de Woningstichting Tubbergen en de gemeente Tubbergen. Ook zijn verschillende werkgroepen met vertegenwoordigers uit de hele samenleving verbonden aan de programmacommissie," aldus burgemeester Stegers. "We bouwen de komende jaren dus letterlijk samen met de gemeenschap aan een Bruisend Hart."

Masterplan

Harro Eppinga (Woningstichting Tubbergen) namens de programmacommissie: "We werken gezamenlijk voortvarend aan de ontwikkeling van het programma Bruisend Hart. De programmacommissie stelt een masterplan voor het centrum op waarin alle lopende en mogelijke ontwikkelingen worden opgenomen. Op basis dat plan kiezen de gemeente en maatschappelijke organisaties hoe het centrum moet worden vormgegeven. Alle ontwikkelingen binnen de parkeerring worden in het masterplan meegenomen, evenals de ontwikkelingen net daarbuiten die ook invloed hebben op het centrum. Daarnaast ontwikkelen we een beeldkwaliteitplan waarin afgesproken wordt welke sfeer, uitstraling en kwaliteit we willen nastreven in het centrum. De Grotestraat en het Raadhuisplein zullen opnieuw worden ingericht."

Overijssel investeert extra

De provincie Overijssel investeert tot en met 2011 extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Het gaat daarbij om projecten die de provincie en de gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. De extra investeringen worden mogelijk gemaakt doordat de Overijsselse gemeenten hun Essent-aandelen hebben verkocht, met een gezamenlijke waarde van ruim EUR 140 miljoen. De provincie, die eenzelfde bedrag investeert, maakt nu afspraken met de gemeenten over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop voor Bruisend Hart uiterlijk eind 2011 de grond in kan.

Dit is de derde ronde in de investeringsoverleggen tussen de provincie en de gemeenten. Eerder hebben de provincie en de gemeente Tubbergen afspraken gemaakt over onder andere cultuurhistorische klinkerwegen en de aanleg van fietspaden in het Nationaal Landschap Noordoost-Twente.

Nationaal Landschap Noordoost-Twente

Noordoost-Twente werd in 2006 door het Rijk aangewezen als Nationaal Landschap omdat het gebied zo bijzonder is: het is een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie. Bovendien kreeg Noordoost-Twente deze status vanwege haar kleinschaligheid, het groene karakter en het samenhangend complex van beken, essen, kampen en moderne ontginningen. De status van Nationaal Landschap biedt mogelijkheden om de identiteit van het gebied te behouden en te versterken.