De Alliantie


Huur op Maat succesvol in de regio Amersfoort

Het experiment Huur op Maat is succesvol in de regio Amersfoort. Dankzij Huur op Maat wonen 350 huishoudens nu in een woning die voorheen te duur voor hen zou zijn geweest.

Met Huur op Maat bieden de woningcorporaties Portaal en de Alliantie huishoudens meer keuzemogelijkheden voor een passende en betaalbare woning in een wijk van hun keuze. Huurders betalen bij Huur op Maat zoveel mogelijk de reële prijs voor het wonen. Alleen huurders die het nodig hebben krijgen huurkorting.

Dit blijkt uit de evaluatie van Huur op Maat die de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) heeft laten uitvoeren. Huur op Maat is een alternatief voor het huidige huurbeleid in Nederland. Dertien corporaties hebben hiermee twee jaar geëxperimenteerd. In de regio Amersfoort wordt Huur op Maat toegepast in Amersfoort (2083 huurcontracten) en Soest, Hoevelaken en Eemnes (gezamenlijk 460 huurcontracten). De doelstellingen zijn gehaald en het draagvlak onder huurders en lokale partijen is groot.

Huur op Maat is een alternatief voor het huidige huurbeleid in Nederland. Voor elke woning wordt een huurprijs gevraagd die reëel is in de markt, een woning kost meer naarmate deze meer kwaliteit heeft. Huurders betalen bij Huur op Maat zoveel mogelijk deze prijs. Afhankelijk van het inkomen en de hoogte van de reële huur kunnen zij huurkorting krijgen, zodat de woning voor deze huishoudens betaalbaar wordt. Deze korting wordt jaarlijks opnieuw berekend op basis van het inkomen. Dit kan leiden tot een verandering van de korting.
---