Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Lage infectiepercentages Orthopedie

Amsterdam, woensdag 20 april 2011

De infectiepercentages van knie- en heupoperaties in het OLVG van 2010 liggen een stuk lager dan de internationale percentages.

Op internationaal niveau worden infectiepercentages van 0,5 tot 1,5 gemeten. In het OLVG is dit 0,33 % van de 300 primaire heupoperaties en
1,1 % van de 250 primaire knieoperaties. Hiermee voldoet het OLVG ruim aan de norm.

Het optreden van een infectie na een protheseoperatie is een zeer ernstige complicatie, met vaak grote gevolgen. Het OLVG hanteert daarom scherpe maatregelen om de kans op infecties te minimaliseren. Niet alleen met technische maatregelen, maar ook met strikte gedragsregels op de operatiekamer.

Zo is in- en uitlopen tijdens de operatie verboden en wordt het luchtsysteem met zorg gebruikt. Ook worden alle patiënten preventief met zeep, neusgel en mondspoeling behandeld, om zo een infectie - door een veelvoorkomende huidbacterie - te voorkomen. Daarnaast besteedt Orthopedie veel aandacht aan het constant meten en monitoren van het te voeren beleid en brengt de unit waar nodig verbeteringen aan.

De infectiepercentages over 2010 van Orthopedie in het OLVG zijn bij het programmabureau Zichtbare Zorg aangeleverd. Meer weten over deze infectiepercentages? Neem dan contact op met bedrijfsleider Orthopedie Inge Schaft, e-mail i.schaft@olvg.nl of telefoonnummer 020 - 599 25 68.