Gemeente Leeuwarderadeel


Praktisch verkeersexamen 2011

20-04-2011 10:46

Het praktisch verkeersexamen is gehouden op maandag 18 april en dinsdag 19 april.

Dit jaar niet vanuit het politiebureau maar vanuit de Skalm te Stiens. Tijdens deze 2 dagen hebben de kinderen van het basisonderwijs van de gemeenten Leeuwarderadeel en Ferwerderadiel de gelegenheid gehad om hun verkeerskennis en -vaardigheden in de praktijk te toetsen. Als praktijktoets moesten de kinderen een parcours fietsen.

Naast het fietsen van het parcours konden de kinderen in een speciaal daarvoor ingerichte vrachtwagencombinatie tekst en uitleg krijgen over de dode hoek en ervaren via korte filmfragmenten wat de problemen zijn van de chauffeur.

Alle grote vrachtwagens zijn nu verplicht een extra dode hoekspiegel of camera te hebben. De dode hoek wordt hierdoor kleiner, maar nog steeds ziet een vrachtwagenchauffeur niet alles wat vóór, rechts, naast of achter de vrachtwagen is, zeker als de verkeersomstandigheden druk en chaotisch zijn. Voor de kinderen is dit belangrijk om dit te weten als ze zelf als fietser (of voetganger) in een verkeerssituatie komen met een vrachtauto.

De beide dagen zijn succesvol verlopen. Het gemiddelde slagingspercentage van de kinderen is dit jaar ontzettend goed. Van de kinderen zijn namelijk bijna 100% geslaagd.

---