Groen!

Europarlement eist duidelijkheid van voedselindustrie

door Bart Staes (Europese fractie) op 19 april 2011 in "Voeding en landbouw"

De Europese consument heeft recht op betere en uniforme informatie over de inhoud van voedselproducten.

Dat is de kern van een rapport over etikettering van voedingsmiddelen dat vandaag door de commissie milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement werd goedgekeurd. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!): "Deze regels zijn hard nodig. De huidige wildgroei aan verschillende logo's en voedingswaardeschema's veroorzaakt onnodige verwarring onder consumenten. Overzichtelijke en uniforme Europese regels voor voedseletiketten moeten helderheid brengen. Helaas heeft ons voorstel om die informatie op de voorkant van verpakkingen te vermelden, het niet gehaald."

Staes vindt het van belang het land van herkomst te vermelden: "Consumenten hebben het recht om te weten waar hun stukje vlees vandaan komt en waar het geslacht is. Het onnodig gesleep met dieren kan op deze manier wellicht ingeperkt worden of in ieder geval inzichtelijk worden gemaakt. Daarnaast wil je als consument toch ook wel weten of je sinaasappelsap uit Spanje of Israel wordt ingevlogen en dat het sowieso geen mix is van allerlei sinaasappelresten uit de hele wereld."

Op dit moment zijn er geen Europese uniforme regels voor de voedseletikettering van voedingswaardes. Staes: "De industrie heeft een enorme lobby georganiseerd om al te strikte regels te voorkomen. En om zo de consument alsnog in het ongewisse te laten over wat ze precies kopen. Begrijpelijke voedseletiketten kunnen bijdragen aan gezondere levensstijl of een keuze voor lokale productie en het vermijden van voedselkilometers."

Helaas heeft het voorstel over het aan de voorkant van voedselverpakkingen vermelden van informatie het niet gehaald. Staes: "De consumentenorganisaties waren hier wel voor. Maar de industriële lobby heeft het op dit punt opnieuw gewonnen. Net als vorig jaar met het verkeerslichtensysteem dat het niet haalde in de plenaire stemming." Met dat voorstel wilde men consumenten heel zichtbaar en eenvoudig inlichten over hoeveel energie, zout, suiker, vet en verzadigd vet er in het product aanwezig is. Via een indicatie in groen, oranje of rood zou aan consumenten een eenvoudig en overzichtelijk beeld geven over de inhoud van de producten.

Staes: "Al dit soort regelgeving is bedoeld om de consument beter te informeren om zo een meer weloverwogen keuze te maken. Dat is cruciaal in de strijd tegen obesitas en suikerziekte, en de ermee verband houdende exploderende kosten inzake gezondheidszorg."

Contact: Bart Staes -