Gemeente Hoogeveen

Te weinig stemmen van ondernemers De Wieken voor invoering BIZ

20 april 2011 - De invoering van de heffing BIZ (Bedrijven Investeringszone) gaat niet door.
Dit is de uitslag van de stemronde die de afgelopen tijd is gehouden onder ondernemers. De invoering van de BIZ was voorgesteld om een eigen ondernemersfonds in te kunnen stellen dat gekoppeld zou worden aan de WOZ-waarde van bedrijfspanden. Op deze manier konden de lasten evenredig worden verdeeld. De uitvoering van de plannen is nu onzeker. Wethouder Ton Bargeman: "De gemeente is teleurgesteld. Het was mooi geweest als gemeente en ondernemers samen waren opgetrokken om De Wieken langdurig op niveau te houden. Het is nu in eerste instantie aan de ondernemers hoe hiermee om te gaan."

De uitslag

Alle ondernemers die commercieel gebruik maken van een pand op De Wieken mochten stemmen. Onder toeziend oog van de notaris zijn de stemmen geteld. Hieruit bleek een kleine meerderheid voor invoering van de BIZ te zijn. Alleen is het voor invoering van de BIZ nodig dat minimaal tweederde van de stemmen voor invoering van de BIZ stemt. Dit aantal is niet gehaald.

Uitvoering door Stichting Parkmanagement Hoogeveen

De Stichting Parkmanagement Hoogeveen had plannen opgesteld in overleg met de ondernemers. De speerpunten waren onderhoud en beheer, beveiliging voor alle bedrijven, bewegwijzering, een centraal loket voor alle ondernemersvragen, goede voorlichting en een vrijwillig platform voor collectieve inkoop. De Stichting Parkmanagement Hoogeveen gaat zich nu beraden hoe verder wordt gegaan.