Ingezonden persbericht




Persbericht

CNV Vakcentrale

Woensdag 20 april 2011

-----

CNV-onderzoeksresultaten: Mantelzorg, Flexibilisering en Zondagsrust

De CNV Vakcentrale houdt meerdere keren per jaar een representatief onderzoek onder de eigen leden (het CNV-ledenpanel). In dit laatste onderzoek zijn de CNV-leden bevraagd op drie onderwerpen: Mantelzorg, Flexibilisering en Zondagsrust.

Hieronder treft u de belangrijkste resultaten.

Mantelzorg

Nederland telt momenteel 1,1 miljoen mensen die mantelzorger zijn naast hun betaalde baan. Door de vergrijzing neemt de behoefte aan mantelzorg toe. Tegelijkertijd wordt gevraagd om meer en langer te blijven werken. Zo'n één op de op tien respondenten zorgt structureel, minimaal 8 uur per week, voor een ziek(e) kind, partner of bekende. In 2007 is dezelfde vraag gesteld in het CNV-panel, 8 procent van de werkende respondenten gaf toen aan structureel mantelzorg te verlenen. In veel cao's worden afspraken gemaakt over de combinatie werk en mantelzorg. Ruim de helft (55%) van de CNV-leden geeft aan dat het in zijn/haar werk al mogelijk is om afspraken te maken over flexibele werktijden om zodoende werk en zorg beter op elkaar af te stemmen. Nog 28 procent van de CNV-leden geeft aan dat dit niet mogelijk is.

De drie grootste knelpunten voor mantelzorgers zijn: 'ik voel mij bezwaard naar mijn collega's en of mijn baas', 'verlof wordt niet doorbetaald, waardoor ik niet minder kan gaan werken' en 'weinig begrip van mijn werkgever voor mijn situatie als werknemer met zorgtaken'.

Flexibilisering

Werkgevers kiezen vaker voor een uitzendbureau of voor tijdelijke- of oproepcontracten. Veel vast werk wordt omgezet naar flexibel werk (zoals bij postbestellers en (vrachtwagen)chauffeurs). Uit cijfers (UWV 2010) blijkt dat ongeveer een derde van alle werkenden geen vast arbeidscontract meer heeft. Bijna driekwart (72%) van de

CNV-leden vindt dat teveel mensen werken zonder de zekerheid van een vast contract. Zo'n 73 procent van de respondenten vindt dit een onwenselijke situatie. Terwijl 4 procent van de leden aangeeft in te zien dat dit nodig is voor de concurrentiepositie.

Zondagsrust

CNV-leden vinden 'ruimte voor rust in onze haastige wereld' vaker een (zeer) belangrijk aspect van de vrije zondag. In vergelijking met de totale Nederlandse bevolking hechten CNV-leden hier meer waarde aan (respectievelijk 85% van de CNV-leden ten opzichte van 74% van de Nederlandse bevolking). Van de respondenten vindt de helft het (zeer) bezwaarlijk om op zon- en/of feestdagen te werken, 22 procent staat hier neutraal tegenover de rest vindt het niet bezwaarlijk.

Voor meer informatie over CNV-onderzoek: