Gemeente Breda

Breda biedt alternatieven voor aanpak graffiti
Onlangs is de pilot `aanpak graffiti en illegaal plakken in de binnenstad' met een positief resultaat afgerond. Het college wil hier graag een vervolg aan geven door pandeigenaren een alternatieve schoonmaakregeling aan te bieden, door reiniging van gemeentelijke eigendommen binnen de eigen reinigingswerkzaamheden op te pakken en tot slot door bij winkelcentra elders in de stad, onder voorwaarden, tien wildplakpanelen te plaatsen. Met deze acties is een eenmalige investering van EUR 30.000,- gemoeid.

Schoonmaak binnenstad
"Iedereen vindt een schone, veilige en mooie omgeving belangrijk. De gemeente blijft haar eigendommen in de binnenstad schoonhouden. Deze taak is echter niet alleen aan de gemeente. Ook inwoners en bedrijven hebben een verantwoordelijkheid voor het schoon en heel houden van hun eigendommen. Waar we dit kunnen faciliteren of kunnen stimuleren doen we dat", aldus wethouder Bob Bergkamp.

Het reinigen van particuliere panden wordt volledig overgedragen aan de BSW. Dit bedrijf heeft bij de pilot al veel ervaring opgedaan en de reacties hierop waren positief. De BSW biedt als marktpartij zijn reinigingsdiensten aan tegen een concurrerend tarief. Het is vervolgens aan de pandeigenaren of zij een contract afsluiten bij de BSW of bij een andere partij. In overleg met de BSW waakt de gemeente ervoor dat legale graffiti, bedoeld als kunst, niet wordt verwijderd.

Tien extra wildplakpanelen bij winkelcentra
Om te voorkomen dat de overlast verplaatst van de binnenstad naar centra elders in de stad komen in de omgeving van winkelcentra tien extra wildplakpanelen. Voorwaarde bij het plaatsen van deze panelen is dat de winkeliersverenigingen zelf het initiatief nemen de panelen schoon te maken.

Pilot graffiti en illegaal plakken
Naar aanleiding van toenemende klachten over de hoeveelheid graffiti en illegale aanplakbiljetten in de (binnen)stad heeft het college in oktober 2008 besloten tot het uitvoeren van de tweejarige pilot `Aanpak graffiti en illegaal plakken in de binnenstad'. Deze is van 1 maart 2009 tot 1 maart 2011 uitgevoerd. De reacties uit de stad waren zeer positief. Zowel de uitstraling van het stadshart als het veiligheidsgevoel is gedurende de pilot verbeterd.De evaluatie van de pilot is mede gebaseerd op gesprekken met ondernemers en bewoners uit het stadshart.
20Apr