Gemeente Purmerend

Nieuws B en W 2011-04-19

20 april 2011

Parkeren centrumgebied Weidevenne

Er is in het centrum van Weidevenne voor gebruikers en bewoners een hoge parkeerdruk. Het college had daarom besloten om een blauwe zone in te voeren voor de parkeerplaatsen in de Darwinstraat, Sydneystraat en een deel van de Melbournestraat. Dit besluit bleek geen draagvlak te hebben bij de bewoners en zakelijke belanghebbenden in het gebied. Het college trekt het besluit daarom in. In plaats van een blauwe zone, geeft het college nu opdracht om enkele aanpassingen aan de inrichting van het gebied te doen. Dit gaat in overleg met belanghebbenden, zoals het aanleggen van vier extra artsenparkeerplaatsen en het plaatsen van een hekwerk in de Melbournestraat nabij het fietspad.

Uitgifte- en vestigingsbeleid Baanstee-Noord

De werkzaamheden om de Baanstee-Noord bouwrijp te maken zijn in gang. Voor de volgende fase, het vestigen van bedrijven, is een viertal documenten met uitgangspunten opgesteld:

* Het uitgifte- en vestigingsbeleid geeft aan welk type bedrijven zich kan vestigen op de Baanstee-Noord, waarbij voorkeur uitgaat naar Waterlandse bedrijven met lokale binding, die intensief grondgebruik voorstaan en duurzaamheid in hun bedrijfsvoering nastreven.

* In het parkmanagement staat omschreven hoe er omgegaan moet worden met openbaar en particulier gebied in de Baanstee-Noord. Doelen zijn: kwaliteitshandhaving, instandhouding van de economische structuur en waardebehoud van de eigendommen.
* Duurzaamheid: voorstel is om een kwaliteitsteam op te richten dat uitwerkt hoe Purmerend invulling wil geven aan duurzaam omgaan met energie, water, materialen, groen en veiligheid.
* Beeldkwaliteitsplan: hierin staat aangegeven hoe straks om te gaan met de inrichting van de particuliere kavels op de Baanstee-Noord, waarbij onderscheid is naar zones die meer of minder in het zicht staan. Onderwerpen als architectuur, materiaalgebruik, parkeren en opslag komen in dit plan aan de orde.

Het college stelt deze documenten vast en informeert de gemeenteraad over deze besluiten.

Financiering Stadsverwarming

Stadsverwarming Purmerend B.V. heeft voor de financiering van het stadsverwarmingnet behoefte aan langlopende leningen. De financiering is nodig voor de aflossing van eerdere geldleningen en investeringen in het net, die zorgen voor een kwaliteitsverbetering. De Stadsverwarming kan zelf alleen leningen aantrekken tegen een veel hogere rente, waarbij bovendien aan de gemeente - als eigenaar van de BV - wordt gevraagd zich garant te stellen voor de rente en aflossing. Het college stelt voor dat de benodigde leningen door de gemeente zelf worden verstrekt. Hierdoor kan het warmtenet op peil worden gebracht tegen redelijke financieringskosten. Over de periode tot en met 2014 gaat het om leningen met een totale waarde van 45 miljoen euro.

Verbetering kwaliteit oppervlaktewater

De gemeente heeft met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een convenant 'Stedelijk Waterplan' afgesloten. Hierin staat een groot aantal afspraken om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Een belangrijk onderdeel van het plan is het afkoppelen van riolering in die wijken waar nog een gemengd systeem (het scheiden van schoon regenwater van vuil rioolwater) ligt. Het college gaat akkoord met het doorvoeren van dit afkoppelen bij zoveel mogelijk woningen en gebouwen.

Bouwheerschap uitbreiding De Dijk en De Smidse

De gemeente stemt ermee in als bouwheer op te treden bij de realisatie van de uitbreiding van basisscholen De Dijk en De Smidse aan het Hoefsmidhof. De commissie OPSO (Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs) en de stichting CPOW (Confessioneel Primair Onderwijs Waterland) zijn met een brief van dit besluit op de hoogte gebracht.

Aanvullende kredieten voor onderwijshuisvesting

Jaarlijks stelt de raad kredieten beschikbaar voor onderwijshuisvesting. Deze kredieten zijn gebaseerd op normbedragen en kostenramingen en dekken vrijwel altijd de werkelijke kosten. Nu blijkt dat de gemeente te maken heeft met meerkosten als gevolg van een gewijzigd beleid. Het gaat met name om kosten voor: databekabeling, infrastructurele aanpassingen en asbestsanering. Daarnaast is extra krediet nodig voor de uitbreiding van het Altra College aan de Koggenland.
Daarom vraagt het college aan de raad om aanvullende kredieten beschikbaar te stellen voor de onderwijshuisvesting. Het gaat om een totaalbedrag van EUR 342.020 euro, dit dekt de onvoorziene kosten van Het Plankier, Het Tangram en de Bets Frijlingschool en de uitbreiding van het Altra College.

Toetsing Gemeentelijke Basisadministratie

Door een onafhankelijk bureau is bij de gemeente een toetsing uitgevoerd op de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Het ministerie van Binnenlandse Zaken verplicht iedere gemeente tot een periodieke toetsing op de GBA. Het college heeft in april 2011 het rapport van de GBA-audit 2011 ontvangen. Daaruit blijkt dat de gemeente Purmerend op alle onderdelen voldoet aan de eisen. Het college legt de audit ter kennisname voor aan de gemeenteraad.

Evaluatie re-integratie 2009 en 2010

Voorafgaand aan het nieuwe participatiebeleid heeft Purmerend haar re-integratiebeleid 2009-2010 geëvalueerd. De belangrijkste bevindingen komen terug in deze samenvatting. Purmerend heeft in 2010 ruim 1.000 Wwb-uitkeringen (Wet werk en bijstand) verstrekt; het merendeel aan alleenstaanden en alleenstaande ouders. Ruim de helft van de trajecten waarin de afdeling Werk en Welzijn mensen begeleidde, was gericht op arbeidsactivering en -bemiddeling van die cliënten. De verwachting is dat dit ook in 2011 het geval is. De gemeente vat haar ervaringen samen in de volgende kernwaarden voor succesvolle re-integratie:
* Het is van belang te werken met één generiek aanbod met aandacht voor verscheidenheid in doelgroepen.

* We moeten streven naar maatwerk, waarin de klant centraal staat en mede verantwoordelijk is voor zijn traject dat altijd een praktijk en/of werkonderdeel heeft.

* Een geslaagd re-integratietraject vraagt om veel contactmomenten met de klant en goede, resultaatgerichte afspraken.
* Ruimte/flexibiliteit binnen het traject is noodzakelijk.

Ingegeven door de landelijke bezuinigingen op het participatiebudget, focust Purmerend in 2011 op haar re-integratiekerntaak. Intensieve zorgtrajecten of trajecten voor niet-uitkeringsgerechtigden worden niet langer in Purmerend uitgevoerd, maar we verwijzen klanten gericht door naar partners in de regio. De gemeente spant zich ook in om de samenwerking met re-integratiepartners en werkgevers zoveel mogelijk te coördineren en te stroomlijnen in het belang van de werkgevers. Het college neemt kennis van deze evaluatie en biedt deze ter kennisname aan de gemeenteraad aan.

Aan het Werk in Purmerend, beleidsnotitie participatie

Purmerend moet bezuinigen op haar participatiebudget vanwege forse bezuinigingen vanuit het Rijk. Dit vraagt om scherpe keuzes. In de beleidsnotitie participatie staan daarom de volgende voorstellen aan de gemeenteraad:

* arbeidsparticipatie als hoogste doel van alle gemeentelijk participatiebeleid;

* focus qua doelgroepen op mensen met een bijstandsuitkering, en binnen die groep prioriteit bij mensen met een perspectief op arbeid;

* mensen met een bijstandsuitkering die nauwelijks perspectief hebben op arbeidsparticipatie, maar die wel actief willen zijn, ondersteunen om vooruit te komen in hun maatschappelijke participatie.

Concreet betekent dit dat Purmerend voor de jaren 2011-2014 werkt aan:
* meer uitkeringsgerechtigden en werkzoekenden aan het werk helpen;
* meer Purmerenders die een startkwalificatie halen;
* meer Purmerenders die zich inzetten voor de stad en maatschappelijk actief zijn;

* meer mensen die de Nederlandse taal voldoende beheersen en zelfredzaam en ingeburgerd zijn;

* minder mensen die instromen in de bijstand.

Deze focus brengt ook met zich mee dat geschrapt moet worden in budgetten. Het college gaat dan ook akkoord met het afbouwen van de subsidie op Waterlandbanen. Ook wordt er bezuinigd op een activeringsproject voor niet-uitkeringsgerechtigden en worden er minder inburgerings- en educatiecursussen gegeven.
Ook neemt het college kennis van de geschetste ontwikkelingen voor de onderkant van arbeidsmarkt. Per 1 januari 2013 wordt een nieuwe wet verwacht die de Wet werk en bijstand/Wet Investeren in Jongeren samenvoegt met de Wajong en de Wet Sociale Werkvoorziening. Doel is de kansen te vergroten voor die werknemers die niet geheel op eigen kracht hun salaris voor hun werkgever terug kunnen verdienen. Eén samengevoegde regeling moet ook kosten besparen. Het college legt de beleidsnotitie Aan het Werk ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad, via de Commissie Samenleving.