Hulpverleningsdienst Groningen


Soaalarm.nl doet alarmbellen rinkelen

Sinds korte tijd is er een particulier initiatief gestart voor het waarschuwen van (bed-)partners via e-mail voor soa: www.soaalarm.nl. Het is niet duidelijk wie achter de website zit. Dit is in ieder geval geen initiatief van de soacentra in Nederland. Daarom zijn GGD Groningen en Soa Aids Nederland kritisch over deze nieuwe website.

Grappenmakerij

De website geeft mensen de mogelijkheid om ex-partners anoniem te laten weten dat zij een soa hebben en de ex-partners aan te raden ook een soa-test te laten doen. Een laagdrempelige vorm van partnerwaarschuwing juichen GGD Groningen en Soa Aids Nederland op zich zelf toe. Verwacht wordt echter dat zo'n site ook veel grappenmakerij in de hand kan werken. Dat kan betekenen dat mensen zich onterecht zorgen gaan maken over een mogelijke soa of de waarschuwing niet geloven en geen soa-test doen.

Betrouwbaar

Bovendien is het onduidelijk wat er gebeurt met de gegevens die op de website worden ingevuld en hoe veilig deze zijn. GGD Groningen en Soa Aids Nederland wijzen erop dat mensen via de GGD hun partners anoniem op de hoogte kunnen brengen van de mogelijkheid dat zij een soa hebben opgelopen. Zo weten partners zeker dat zij met een betrouwbare instelling te maken hebben én kunnen zij direct een goed advies krijgen. Iemand die overweegt om een soa-test te laten doen, moet voor een betrouwbare test sowieso naar zijn huisarts of een soa-poli van de GGD.
20-04-2011 00:00
RSS Twitter