Gemeente Almelo

Brandweer waarschuwt voor natuurbrandgevaar, paasvuren mogen doorgaan

20 april 2011 - Vanwege de droogte in Overijssel is vanaf donderdag 21 april `Code Oranje' van kracht. Dit houdt in dat er geen gebruik meer kan worden gemaakt van ontheffingen voor het verbranden van takken, landbouwafval en dergelijke. Paasvuren waarvoor een vergunning is afgegeven mogen wel doorgaan. De brandweer ziet er strikt op toe dat de voorwaarden uit de vergunning worden nageleefd.

De brandweer is tijdens Code Oranje extra alert op bos- en heide branden. Daarom wordt er ook gesurveilleerd vanuit de lucht. Als er een brand uitbreekt in een bos- of natuurgebied rukt de brandweer extra versterkt uit: er wordt meer materieel en mankracht ingezet.

Paasvuren

Vanwege het aankomend paasweekend en het grote aantal traditionele paasvuren is er sprake van een bijzondere situatie. In Almelo zijn vergunningen afgegeven voor twee publieke paasvuren en een aantal kleinere (particuliere) paasvuren. De brandweer zal tijdens de periode dat de paasvuren branden extra alert zijn en op een aantal plaatsen in Twente brandweerkazernes bezetten. Uiteraard heeft de organisator van het paasvuur de verantwoordelijkheid voor het veilig verloop van het evenement.

Brandveiligheid: ook uw zaak

De brandweer doet er alles om een bos- en heidebranden te voorkomen, maar vraagt ook de gebruikers van de natuurgebieden om hulp. Rommel, zoals een weggegooide fles, kan brand veroorzaken. Ook een auto levert soms brandgevaar op. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet, waardoor hoog, droog gras in brand kan vliegen. En verder is barbecueën en een kampvuur maken natuurlijk gezellig, maar het gevaar van brand is daarbij groter dan u misschien denkt.

Meer tips over veilig omgaan met open vuur vindt u op www.brandweertwente.nl. Meer informatie over Code Oranje en natuurbrand staat op www.natuurbrandgevaar.nl.

www.brandweertwente.nl

www.natuurbrandgevaar.nl